Baskläder Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder baskläder, varianter, uttal och böjningar av baskläder

Baskläder synonym, annat ord för baskläder, vad betyder baskläder, förklaring, uttal och böjningar av baskläder.

Vad betyder och hur uttalas baskläder

Baskläder uttalas bas|kläd|er och är ett substantiv plural.

Ordformer av baskläder

Plural

baskläder
obestämd grundform
baskläders
obestämd genitiv
baskläderna
bestämd grundform
basklädernas
bestämd genitiv

Baskläder är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet baskläder

  1. Snidare har utgivit Siden, sammet, trasa, lump (1973), Baskläder för barn (1981), Västboken (1983), Fiskartröjor (1986), Stickning (1991), Skapa kläder (1992), Tyger: inred med svenska textilier (1994), Leva med färger (1997), Kakel, klinker och mosaik (1998), Hemma i Sverige 1900–2000 (2000), Kök i Sverige (2004), Svensk slöjdkonst (2005) och Ryamattan (2007). Hon höll textila utställningar 1980, 1981 samt utställningsserie i Norden kring fiskartröjor ur boken Fiskartröjor 1986–1988. (källa)
  2. Den femte artikeln av UDHR gäller skydd mot grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Att hålla sig hel och ren, att känna sig prydlig och att vara påklädd inför andra människor är viktigt för att skänka en person en viss stabilitet och värdighetskänsla. Om en person förvägras tillgång till kläder – i synnerhet baskläder, såsom underkläder – kan han eller hon bli mer sårbar för grym, omänsklig eller förnedrande behandling. Det gäller framförallt sjuka eller funktionsnedsatta personer samt barn och äldre. Förvägran av tillgång till kläder innefattar att med tvång klä av någon eller att beslagta kläder, vilket särskilt berör frihetsberövande och internerade personer. Nakenhet används och har använts som maktmedel i fängelser, i koncentrationsläger och i krigszoner. Två sentida exempel är övergreppen vid Abu Ghurayb-fängelset i Irak och hanteringen av internerade vid fånglägret på Guantánamobasen på Kuba, där behandlingen har lett till att fångar har utvecklat svåra psykiatriska sjukdomstillstånd, som posttraumatiskt stressyndrom. Bland annat har fångar tvingats klä av sig och därefter marschera nakna framför kvinnliga vakter och i vissa fall har manliga interner tvingats bära underkläder för kvinnor. (källa)
  3. I början av 1970-talet anställdes hon vid Nordiska kompaniets designavdelning där hon under Wanja Djanaieff fick fria gränser att skapa tygmönster. Tillsammans med Aino Östergren och Boel Matzner bildade hon 1976 designgruppen Svenska Designbyrån som öppnade butiken Byrålådan i Stockholm 1980, butiken följdes senare av en butik i Göteborg. Svenska Designbyrån fick under 1980-talet i uppdrag av Statens järnvägar att skapa nya uniformer till bolagets personal uppdraget ledde till att man även fick utforma uniformer för Postverket och arbetskläder för Apoteket. I butiken Byrålådan, senare kallad Boulogner, sålde hon tidlösa baskläder i naturmaterial. Boulogner blev även känd för sina enkla, ofodrade kappor. Från 1984 samarbetade hon med Kerstin Wermelin och gjorde kläder i ull. Hon experimenterade även med andra material som vadmal och microfiber. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.