Bast Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bast, varianter, uttal och böjningar av bast

Bast synonym, annat ord för bast, vad betyder bast, förklaring, uttal och böjningar av bast.

Hittade 2 varianter av ordet bast:

Vad betyder och hur uttalas bast

Bast uttalas bast och är ett substantiv -et.

Bast betyder:

Ordformer av bast

Singular

bast
obestämd grundform
basts
obestämd genitiv
bastet
bestämd grundform
bastets
bestämd genitiv

Bast1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas bast

Bast uttalas bast och är ett substantiv -et; pl. bast.

Bast betyder:

Ordformer av bast

Singular

bast
obestämd grundform
basts
obestämd genitiv
bastet
bestämd grundform
bastets
bestämd genitiv

Plural

bast
obestämd grundform
basts
obestämd genitiv
basten
bestämd grundform
bastens
bestämd genitiv

Bast2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bast på Engelska

 • raffia, bast - vegetable fibres used for the manufacture of woven goods or cords

Hur används ordet bast

 1. Hästskor används för att skydda hästens hovar mot slitage. Redan under antiken använde man till en början ett slags sandaler av läder eller bast och senare av järn som bands fast under hovarna. Man tror att hovbeslag av järn som spikades fast i hoven med söm började utnyttjas först på 300-talet e.Kr. (källa)
 2. Benämningen barrlind kommer av att idegran liksom lind har ett användbart skikt bast mellan barken och den egentliga veden. Idegransbast användes i gamla tider för repslagning. (källa)
 3. Det vanligaste råmaterialet till washi är bast från kozo, pappersmullbärsträd (Broussonetia papyrifera), men även andra träd kan användas. Skott från kozo skärs i halvmeterlånga bitar och barken ångas av, den mörka ytterbarken avlägsnas och innerbarken torkas. När det är dags att tillverka pappersmassa, läggs barken i blöt över natten och kokas sedan med pottaska eller soda som hjälper till att lösa upp stärkelse, fett och garvämnen. Efter noggrann sköljning i kallt vatten skiljs fibrerna åt med hjälp stampverk eller klubbor. (källa)
 4. Man utvinner dels bast, dels spånadsmaterial. Det råa bastet fås genom skrapning eller genom att man behandlar stjälkarna med varmt vatten och ånga eller asklut, varefter bark och bast lätt kan skiljas av. Råa fibrer utvinns genom en mekanisk behandling av stjälkarna efter en kortvarig rötning. Vidare förädling, s.k. cottonisering, av fibrerna sker för framställning av spinnmaterial. (källa)
 5. En matta är en golvbeklädnad, oftast tillverkad i natur- eller konstfiber, som ull,textil, silke och bast men även plastmaterial. Många typer av mattor består av ett övre lager, en så kallad lugg som är fastsatt på ett underlag. Olika typer av matta har olika lång lugg. Mattans funktion kan vara ljud- och värmeisolerande, men även avkylande, skapa ett mjukt underlag, fungera som utsmyckning och statussymbol, vara ett liturgiskt objekt (bönematta) eller ett skydd för underlaget. Mattor förekommer i alla storlekar och är oftast kvadratiska, men andra former förekommer också, exempelvis runda. Vanligtvis ligger de fritt direkt på golvet, men det förekommer även mattor som är fastsatta på underlaget och andra, så kallade heltäckningsmattor som är skurna utifrån rummets form och täcker hela golvytan. Ibland hängs mattor som väggbonad, då definitionsskillnaden på matta och bildväv blir flytande. (källa)
 6. Linden var förr en viktig källa för bast till korgar och mattor samt till ombindning inom trädgårdsmästeri. Därav bäste, som dialektalt namn på lind. Bin och andra insekter besöker gärna blommorna, som ger rikligt med nektar, så rikligt att den kan droppa ut, innan insekterna hunnit förse sig. Av denna anledning ska man inte parkera sin bil under en blommande lind, då annars tak och motorhuv kan bli helt nedkladdat. Ibland är dock kladdet s.k. honungsdagg utsöndrat av bladlöss m fl, som också dväljs bland lindblommorna. (källa)
 7. fibrer från stjälk eller bast: jute, lin, manilla, hampa med flera. (källa)
 8. När människan började tillverka rep är inte känt, eftersom linor alltid har behövts till jakt och fiske eller till båtars handhavande. I en egyptisk gravkammare från 2600 f.Kr. finns en avbildning av hur det kan ha gått till vid repslagning. Vilket material som har använts är föga känt, det kan ha varit hår från djur eller någon gräsart eller bast. Senare är det känt från vikingatida lämningar att de har nyttjat bastrep och även, i senare fynd, hud från valross. Lämningar funna i Gokstadsskeppet är av spunnet hår av nötboskap. I den äldre Gotlandslagen från år 1428 är repslagare känt som yrke, och 1656 är yrket ett stadfäst skrå. Från medeltid fram till halva delen av 1800-talet gick reptillverkning till på ungefär samma vis med få förändringar. (källa)
 9. Segel har funnits i Medelhavsområdet tidigare än vår tidräknings början. De tidigare segel som man känner till var sydda av tygremsor av vävd bast, vass, gräs, hampa, vadmal och linne. Även hudar av djur har kommit till användning. Vikingarnas båtar har vad känner till använt vadmal med påsydda lik. Senare segel syddes i hampa, ännu senare i linne och slutligen, i synnerhet för mindre båtar och yachter, i bomullsduk. Under segelskeppens tid var på större skepp en segelmakare eller segelsömmare anställd ombord för reparation av segel eller vid behov sy upp ett nytt segel. (källa)
 10. För produktionen av palmsocker skiljs de manliga blomställningar från palmen och saven samlas. Från stora träd kan upp till 1800 liter vätska utvinnas. Förutom palmsocker produceras även palmvin. I mindre mått utvinns från märgen sago, men dessa gryn fås oftare från palmen Metroxylon sagu. Bast från sockerpalmen används till kvastar, mattor och rep. Dessutom äts artens palmhjärta ungefär som en grönsak. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.