Begåva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder begåva, varianter, uttal och böjningar av begåva

Begåva synonym, annat ord för begåva, vad betyder begåva, förklaring, uttal och böjningar av begåva.

Vad betyder och hur uttalas begåva

Begåva uttalas be|gåva och är ett verb -de.

Begåva betyder:

Ordformer av begåva

Aktiv

begåva
infinitiv
begåvar
presens
begåvade
preteritum
begåvat
supinum
begåvande
presens particip
begåva
imperativ

Passiv

begåvas
infinitiv
begåvas
presens
begåvades
preteritum
begåvats
supinum

Perfekt particip

begåvad en
~ + subst.
begåvat ett
~ + subst.
begåvade den/det/de
~ + subst.

Begåva är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Begåva på Engelska

  • present, endow - nature had blessed him with protruding ears

Hur används ordet begåva

  1. Rabindranath var ett känsligt och mycket begåvat barn som snabbt tröttnade på skollivet och sedan studerade i hemmet. Det var vid denna tid vanligt för förmögna bengaliska familjer att anordna litterära aftnar, konserter och soaréer, och hemmiljön utgjorde intellektuell stimulans för den unga mannen. Han fick också tillfälle att resa tillsammans med sin far, bland annat i Himalaya 1873, en resa som gjorde starkt intryck på honom. När Rabindranath Tagore var något över tjugo år gammal började han låta publicera sina dikter och noveller. Han blev snabbt känd för sin enastående poetiska förmåga och sin vackra bengali. Engelska var då, liksom nu, ett relativt vanligt umgängesspråk för somliga familjer i den indiska eliten, men Tagore ansågs som en virtuos i bengaliska. Hans produktion blev över åren mycket omfattande. (källa)
  2. Corfitz Ulfeldt sändes 1621 med sin yngre bror Flemming för vidare utbildning utomlands och uppehöll sig bland annat i Paris och Padua till 1629. Han blev 1630 kammarjunkare hos Kristian IV samt trolovad, men först 1636 gift, med dennes vackra, högt begåvade älsklingsdotter Leonora Christina. Hon visade sin make varm tillgivenhet och följde honom troget under livets alla skiften. (källa)
  3. David Brent (spelad av Ricky Gervais), chef för ett kontor på papperstillverkaren Wernham Hogg. David Brent anser sig själv vara inte bara världens bästa chef utan också en talangfull, sofistikerad och komiskt begåvad man som dessutom är bästa vän med alla på kontoret. Hans oerhört höga tankar om sig själv ligger dock ganska långt ifrån verkligheten, då han är både småsint, uppblåst och bufflig, vilket de flesta som träffar honom snart märker. Han är dålig på att ta kritik men missar aldrig ett tillfälle att framhäva sig själv. Han talar ofta om jämställdhet och allas lika värde men visar ofta prov på nedlåtande attityd mot både kvinnor, homosexuella, etniska minoriteter och handikappade. Ofta försätter han sig själv i pinsamma situationer genom att inte tänka efter innan han talar, och om någon tar illa upp av det han sagt försöker han genast rädda situationen med ett skämt. Trots alla sina mindre attraktiva egenskaper är hans handlingar oftast inte illasinnade, bara felaktigt utförda. (källa)
  4. Vår hjälte Birger har till sin hjälp framför allt Torsten och Barbro den heliga. Och tur är det, för han själv är inte begåvad med någon större intelligens. Efter att Torsten och Barbro tagit hand om tankearbetet brukar Birger få stå för muskelarbetet. (källa)
  5. Guss Mattsson var son till sjökapten Gustav Edvard Mattsson från Åbo, som var befälhavare på skeppet "Hoppet" av Åbo vid sonens födelse. Hans mor var Amelie (Mia) Brunström från Newcastle, men som hade rötter både i Nykarleby och på Irland. När de gifte sig var Amelie bara 19 år gammal och hon beskrivs som en mycket begåvad, temperamentsfull och vacker kvinna. Guss Mattsson hann dessvärre inte lära känna sin mor, eftersom hon blev sjuk och avled några månader efter hans födelse. Därför har han inte heller några helsyskon eftersom han var parets första barn. Han fick sedan två halvsyskon. Edit Maria Augusta Mattsson, född 1888 och Gunnar Björn Edvard Mattson, född 1889. Sina första levnadsår tillbringade Mattsson med sina morföräldrar i Newcastle, medan hans far var ute till sjöss och arbetade. När fadern fick jobb på ett skepp som seglade mellan Lübeck och Åbo bosatte de sig i Lübeck och den unge Guss togs om hand av sin faster Maria, som blev en mycket viktig person i hans liv och hon var också den person som stod honom närmast. När Guss var sju år gammal flyttade han tillsammans med sin far till Åbo där familjen sedan bosatte sig i och med att fadern fått jobb där. (källa)
  6. Niagarafallen och Grand Canyon har passerats av lindansare på sträckt lina. I Sverige har lindansare gått över en 250 meter bred skreva i Multråberget. Flera av dem har begåvats med namnet Multråmannen. Lokala uppgiftslämnare minns i Anbytarforum två av dem: Sture Källman alias Max Morris (1929-) - nu bosatt i Kanada - och Ingvar Andersson (1922-1976). (källa)
  7. För ett grundämne gäller att antalet protoner är konstant men antalet neutroner kan variera. Till exempel klor har 17 protoner i kärnan men har stabila isotoper med 18 och 20 neutroner. Ett annat exempel är väte med en proton i kärnan samt 0, 1 eller 2 neutroner, där de olika varianterna begåvats med egna namn: protium, deuterium respektive tritium. (källa)
  8. Under sin levnad skrev Runius både dikter och visor. Han var framförallt känd för att använda sig av en rad olika versmått i sin diktning och han är sannolikt en av de skickligaste rimsmidare som den svenska litteraturen har begåvats med. Bland hans alster kan nämnas Friskens och Runii resa till Dalaröen Påskeafton 1712, Öfwer Werldens Fåfängligheter, Ämbets- och Ähre-Trappa, Ett litet infall för roskull och Rimdanz i Fastlagen. Merparten av hans produktion består av tillfällesdikter. (källa)
  9. Skapte var gift med Tora Steinsdotter (Þóra Steinsdóttir) och hade sönerna Torstein och Stein, vilken även begåvats med en egen saga: Steins þáttr Skaftasonar. En dotter hette Torkatla, och hon var gift med Ketill, biskop Isleifs bror. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.