Beredd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beredd, varianter, uttal och böjningar av beredd

Beredd synonym, annat ord för beredd, vad betyder beredd, förklaring, uttal och böjningar av beredd.

Synonymer till beredd

Vad betyder och hur uttalas beredd

Beredd uttalas be|redd och är ett adjektiv.

Ordformer av beredd

Böjning (i positiv) beredd en ~ + subst. berett ett ~ + subst. beredda den/det/de ~ + subst.

Beredd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Beredd på Engelska

  • prepared, ready - I am prepared to help solve the problem

Hur används ordet beredd

  1. Seppuku utförs i en speciell ordning. Med den korta wakizashin sprättade samurajen upp sin mage, först vågrätt, sedan lodrätt. Han kunde också få huvudet kapat. Medhjälparen, kaishakunin, stod beredd att hugga. Kunde man var det fritt fram att själv skära av sig huvudet. (källa)
  2. En insatsstyrka kan vara en polisiär eller militär enhet som mobiliserats för ett, eller flera, särskilda uppdrag. Uppdraget kan vara ett bestämt mål eller att styrkan ligger beredd att agera i olika förväntade skeenden. Styrkan består av särskilt utvalda personer med goda psykiska och fysiska egenskaper samt god utbildning. (källa)
  3. Spekulation är ekonomisk investering avsedd att ge avkastning på kort sikt. Det syftar ofta på köp av en börsnoterad tillgång som man är beredd att sälja snabbt. (källa)
  4. Fläskkorv är i det svenska köket en tjock orökt korv beredd av fläskkött som köttråvara. I korven ingår dessutom grisfett, ibland nötkött, potatismjöl, lök, kryddor och vatten. Köttandelen är cirka 50%. Traditionellt säljs den rå, men numera finns den även färdigkokt och som då endast behöver värmas. Det kan betraktas som svensk husmanskost, serveras ofta med rotmos och är även vanlig på julbordet. Andra namn på denna form av korv är julkorv och i Skåne kokekorv, benämningar som också kan avse olika varianter av fläskkorven. (källa)
  5. Järnbörd, eller järnprov, var under medeltiden ett exempel på en lagfäst rättsprocess där en anklagad för att fria sig kunde underkasta sig en gudsdom. Principen var att en rättfärdig person genom gudomligt ingripande skulle klara att utstå vilken prövning som denne än utsattes för att bevisa sin oskuld. Det var etablerat att man inte behövde genomföra prövningen själv om man kunde hitta ett ombud, som var beredd att ta ens ställe. (källa)
  6. Klimax är kategoriserad till stegringsfigurerna. I en allmän uppfattning är klimax inte bara en viss officiell uppbyggnad utan varje sätt att organisera talet som successivt ökar dess uttryckskraft. Som talare vädjar du ofta till känslorna (pathos). När din publik har funnit sig tillrätta i den aktuella talmiljön är de kanske inte beredda för ett hetsigt framförande på en gång. Dit kan du föra dem i delsträckor. Effekten av en lyckad klimax är att känslan för ämnet ökar hos både talare och publik. (källa)
  7. Kommanditbolaget kan vara en lämplig företagsform i det fall en företagare inte vill bedriva enskild näringsverksamhet och inte heller vill bilda ett aktiebolag, men ändå vill ha en juridisk person att bedriva näringsverksamheten i. I så fall är det lämpligt att företagaren själv blir ansvarig bolagsman och en annan person som är beredd att satsa pengar i projektet blir tyst bolagsman. Den senare behöver inte ha några förvaltningsrättigheter eller skyldigheter och riskerar inte heller att förlora mer än satsat kapital i det fall kommanditbolaget skulle hamna i betalningssvårigheter. Delägarna bör då bolaget grundas reglera hur eventuell vinst eller förlust ska fördelas i ett så kallat kommanditbolagsavtal. (källa)
  8. Konjunktiv I är till formen i presens men kan ändå uttrycka förfluten tid. Den anger indirekt tal, till exempel att man säger att någon annan säger något. Till exempel: Er sagt, er sei nicht bereit. (Han säger, att han inte är beredd). Det är vanligt i det skrivna språket, men i det vardagliga språket används Konjunktiv I mycket sällan. I stället använder man presens indikativ eller Konjunktiv II: Er sagt, er ist nicht bereit. Eller: Er sagt, er wäre nicht bereit. (källa)
  9. Behörig att inneha kyrkoherdetjänst är den som tjänstgjort minst tre år som präst i Svenska kyrkan, har genomgått den utbildning som har fastställts av Kyrkostyrelsen och som förklarar sig beredd att "i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön". För vikariat kortare än tre månader medges undantag från regeln. (källa)
  10. Lockpris innebär i detaljhandeln, att vissa varor i en butik säljs till extra låga priser (ofta under en kampanjvecka) för att in i butiken locka kunder, som förhoppningsvis även passar på att köpa andra varor med ordinarie priser och vinstmarginaler. Lockpris innebär vid fastighetsförmedling att det föreslagna priset väsentligen understiger marknadsvärdet eller det pris som säljaren är beredd att acceptera. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.