Klar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klar, varianter, uttal och böjningar av klar

Klar synonym, annat ord för klar, vad betyder klar, förklaring, uttal och böjningar av klar.

Synonymer till klar

Vad betyder och hur uttalas klar

Klar uttalas klar och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av klar

Böjning (i positiv) klar en ~ + subst. klart ett ~ + subst. klara den/det/de ~ + subst. klare den ~ + mask. subst. Komparation klarare en/ett/den/det/de ~ + subst. klarast är ~ klaraste den/det/de ~ + subst.

Klar är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Klar på Engelska

 • clear, bright - clear water, bright eyes
 • obvious, clear - straight answers, an indisputable majority
 • ready - will you be ready soon?, the food is ready

Hur används ordet klar

 1. Frukten blir stor som en apelsin, har läderartat skal och innehåller ett stort antal ätliga frön som vart och ett omges av ett saftigt, rött och ätligt kött med en syrlig, fruktig smak. Fruktköttet anses vara en delikatess, men kan även pressas till en klar röd saft som heter grenadin och används i drinkar. Skalet har använts som medicin mot hakmaskar och till garvning av läder. En amerikansk forskarstudie visade år 2005 att granatäpplejuice har en skyddande effekt mot prostatacancer. (källa)
 2. Exempelvis kallas sockerdricka eller vichyvatten blandad med brun sprit, till exempel eau de vie, för mahognygrogg. Sockerdricka med klar sprit (till exempel vodka eller brännvin, ofta Renat), kallas silvergrogg. (källa)
 3. Borgerlig gryning: den gryning som avses i dagligt tal. Den utgör tidsintervallet när solskivans mittpunkt befinner sig mellan 6 grader under horisonten fram till att solskivans övre kant ligger vid horisonten. Under den inledande delen av gryningen är det i detta fall redan så ljust vid klar himmel att man kan utföra sysslor utomhus utan att behöva extra belysning, och även läsa en text i en ordinär dagstidning. (källa)
 4. Hösten 1993 bokade Dia Psalma studiotid, men den fick i sista stund skjutas upp då bandet inte tyckte de hade tillräckligt många låtar och ville förfina materialet ännu mer. I slutet av 1993 gick de in i studion "Traxton" i Stockholm och spelade in låtarna. Tidigt nästa år var inspelningen klar och alla låtar mixade. Succén var ett faktum och intresset för Dia Psalma var nu enormt. Efter att albumet gavs ut släppte bandet flera singlar, så många som fyra singelskivor släpptes 1994. (källa)
 5. En annan av Sveriges första gågator är Sergelgatan i Hötorgscity i Stockholm, som planerades i mitten av 1940-talet av stadsplanedirektör Sven Markelius i samband med Norrmalmsregleringen och blev klar 1966. (källa)
 6. Nu måste smeden arbeta snabbt. Järnen tas snabbt från ässjan till städet, och med några lätta hammarslag knackas ytorna mot varandra så att flussmedlet pressas ut och metallen får kontakt. Fogen är ännu inte så stark och kanske inte helt sammanfogad, så järnet läggs i elden igen, och proceduren upprepas till dess att vällen är klar. Sammanfogning kan även ske genom pressning eller valsning. (källa)
 7. Hillebard, spjutyxa, är ett medeltida och tidigmodernt hugg- och stötvapen, bestående av ett 1,5–2,5 meter långt skaft på vilket det var fäst en järn- eller stålklinga kallad bila, upptill försedd med en spjutspets och baktill med en hake. Det är egentligen svårt att dra en klar gräns mellan den tidigt utformade hillebarden och den med stötklingor försedda stridsyxan, men hillebarden hade alltid längre skaft. (källa)
 8. Hindersprövning görs hos Skatteverket. När hindersprövningen är klar får man ett intyg om hindersprövning, som är giltigt i fyra månader. (källa)
 9. Före start av hjärtlunmaskinen måste systemet avluftas. Då fylls slangkretsen, oftast, med klar saltlösning. Vid maskinstart blandas patientens blodvolym med saltlösningen. (källa)
 10. En röst är konstfull om den är flytande, stark, fyllig, flexibel, stadig, ljuv, uthållig, klar, ren, skär genom luften och fäster sig i örat skriver Quintilianus i en magnifik hopning. Quint inst or 11.3.40. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.