Färdiga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder färdiga, varianter, uttal och böjningar av färdiga

Färdiga synonym, annat ord för färdiga, vad betyder färdiga, förklaring, uttal och böjningar av färdiga.

Synonymer till färdiga

Hur används ordet färdiga

  1. Den färdiga produkten är en hornartad massa, som är lätt att bearbeta och polera. (källa)
  2. Gassvetsning utförs med två olika metoder. Den ena metoden kallas frånsvetsning och den andra motsvetsning. Frånsvetsning används mestadels vid godstjocklekar upp till 2,5-3 millimeter. Metoden benämns frånsvetsning, därför att gaslågan riktas från den färdiga svetsen. Motsvetsning lämpar sig bättre för lite grövre godstjocklekar, från 3-6 millimeter. Gaslågan riktas hela tiden mot den färdiga svetsen, därav namnet motsvetsning. (källa)
  3. Generna styr cellens funktion genom de olika proteiner som de kodar för. I en flercellig organism kontrollerar generna också utvecklingen från den första befruktade äggcellen till den färdiga organismen. Olika gener samverkar i ett komplicerat reglersystem, där vissa proteiner reglerar vilka andra gener som för tillfället ska vara aktiva. Trots att alla kroppsceller innehåller samma gener, är olika gener aktiva i olika celler beroende på vilken roll cellen har, i vilket utvecklingsstadium cellen befinner sig och vilka stimuli den utsätts för. Reglering av genuttryck sker främst genom att olika former av proteiner binder till bestämda ställen på den regulatoriska sträcka DNA som hör till genen, och ger upphov till, ger större mängder av eller hindrar transkriberingen till RNA. När ingen transkribering sker på en sträcka av kromosomen ligger den inaktiv, ihoppackad tillsammans med speciella proteiner, histoner, till kromatin i cellkärnans kromosomer. I allmänhet ligger största delen av genomet inaktivt och hoppackat på detta vis, medan en mindre del av generna används. (källa)
  4. Glasbruk, glashytta, är en plats för tillverkning av glasprodukter. Den består oftast av en varm och en kall del. I den varma delen, hyttan, smälts och formas glasmassan av arbetarna eller maskiner till produkterna. I den kalla delen bearbetas sedan produkterna efter kylning genom slipning, målning eller gravering till färdiga produkter. (källa)
  5. Glimlampans främsta användningsområde är som indikatorlampa. Eftersom den kan drivas direkt frånätspänning och har lång hållbarhet är den vanlig i spisar, kylskåp och andra apparater som inte arbetar med lägre spänningar internt. (Lysdioder är vanliga i hemelektronik, men är bara praktiskt användbara när det redan finns låg spänning tillgänglig). Glimlampor säljs som färdiga enheter med förkopplingsmotstånd och lampa monterade i färgade gjutna plasthöljen. En vidareutveckling av glimlampan är nixieröret, vilket har ett antal elektroder formade som siffror eller andra tecken och på så sätt kan visa information. (källa)
  6. Det används även som smakförstärkande tillsats i livsmedel och har E-nummer E 621. Det används inom livsmedelsindustrin i bland annat färdiga kryddblandningar, t.ex. buljong. Det är särskilt vanligt i östasiatisk mat. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt) och kallas efter sitt japanska namn för umami som betyder ungefär "god smak". (källa)
  7. Grahamsmjöl kallas för en fullkornsprodukt, eftersom man vid tillverkningen av grahamsmjöl tar hand om hela vetekornet. Det finns två olika metoder att framställa det på. Det kan göras med hjälp av stenmalning, eller med malning i industriell valskvarn. I det förstnämnda mals hela sädesslaget mellan två stenar, och det som kommer ut är den färdiga produkten. Hur tätt stenarna ligger mot varandra avgör hur finmalet mjölet blir. I valskvarnen är det en längre process med vattenånga och separering av vetets olika delar, innan slutligen sammanblandning sker i önskade proportioner. (källa)
  8. Mjölken tempereras till 31°C, varefter löpe tillsätts. Ostmassan bryts och värms till minst 54°C. Efter pressning och saltning lagras osten minst 5 månader på granträ i fuktiga källare där den regelbundet vänds och tvättas med saltlag. Den färdiga produkten har tät textur eller små runda pipor (diameter cirka 5 mm), fetthalt om minst 49+ och vikt mellan 25 och 40 kg. Diametern är cirka 60 cm. Förutom sälta skall osten ha "fruktsmaker" (les goûts fruités) som uppstår genom kombinationen av mjölksyrejäsning och ytbehandling. Prima vara märks Gruyère AOP eller Gruyère Switzerland AOP. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.