Bergfast Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bergfast, varianter, uttal och böjningar av bergfast

Bergfast synonym, annat ord för bergfast, vad betyder bergfast, förklaring, uttal och böjningar av bergfast.

Vad betyder och hur uttalas bergfast

Bergfast uttalas berg|fast och är ett adjektiv.

Ordformer av bergfast

Böjning (i positiv) bergfast en ~ + subst. bergfast ett ~ + subst. bergfasta den/det/de ~ + subst.

Bergfast är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet bergfast

  1. Vid Katarinabergets skyddsrum rör det sig om ett så kallat "bergfast skyddsrum" för allmänheten, utfört som en fristående bunker inne i bergrummet. Hela bygget är cirka 400 meter långt och sträcker sig i nord-sydlig riktning under norra delen av Södermalm. Huvudtunneln är uppdelad på tre våningsplan. Anläggningen var vid färdigställandet världens största atombombssäkra skyddsrum, som Expressen i en specialbilaga kunde rapportera den 14 januari 1957. I oktober 1955 öppnade bensinstationen och när garaget stod klart var det Europas största i sitt slag. (källa)
  2. Byggnadsverket är ett så kallat "bergfast skyddsrum" och utfördes som en fristående bunker i två våningar inne i bergrummet. Huvudtunneln är cirka 170 meter lång med invändig bredd på 15,50 meter. Den södra delen består av två parallella tunnlar. Anläggningen sträcker sig i nord-sydlig riktning under Sankt Johannes kyrka och en del av kyrkogården. (källa)
  3. Fragmentet är i mörkgrå medelkornig gnejs, 0,81 meter högt, 0,56 meter brett och 0,2 meter tjockt. På stenens baksida finns ett tiotal runda hål som troligen uppstått genom att en järnaxel vilat mot baksidan och snurrat mot den. Antagligen är stenen ursprungligen en del av en brant bergfast hällyta som brutits loss. (källa)
  4. Anläggningen färdigställdes 1941 och fick en yta av 650 m² vilket skulle ge skydd åt mellan 800 och 900 personer. Skyddsrummet under Slottsbacken är inget bergfast skyddsrum, d.v.s helt omgivet av berg, som exempelvis Katarinabergets skyddsrum eller Skyddsrummet Johannes, utan är utsprängt respektive utschaktat från ytan och sedan platsbyggt i armerad betong. Samma metod användes för Skyddsrummet Hötorget (byggd 1939–1940). (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.