Beska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beska, varianter, uttal och böjningar av beska

Beska synonym, annat ord för beska, vad betyder beska, förklaring, uttal och böjningar av beska.

Vad betyder och hur uttalas beska

Beska uttalas beska och är ett substantiv -n.

Beska betyder:

Ordformer av beska

Singular

beska
obestämd grundform
beskas
obestämd genitiv
beskan
bestämd grundform
beskans
bestämd genitiv

Beska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Beska på Engelska

  • bitterness, bitter

Hur används ordet beska

  1. Gentianaroten har fått stor användning inom medicinen som magstärkande medel och ingår dessutom i några beska tinkturer, men är idag främst aktuell inom Alternativmedicinen. På grund av drogens hygroskopiska byggnad har den i äldre tider även fått användning för utvidgning av sårkanaler och fistelgångar. (källa)
  2. Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter (se vidare porter). Ordet stout är sannolikt en kortform av begreppet stout ale eller stout beer, med betydelsen 'kraftigt öl'. Denna överjästa öltyp kännetecknas av sin mörka, nästan svarta färg, smakrikedom, starka beska och torrhet. (källa)
  3. Strykninet är svårlösligt i vatten, men ger detta en starkt bitter smak, som ännu framträder vid en utspädning till 1:700 000. Ämnet är extremt beskt, ett av de mest beska ämnen man känner till. (källa)
  4. Stånds innehåller alkaloider, som är giftiga för många djur. Statens veterinärmedicinska anstalt klassificerar stånds som en mycket giftig växt och potentiellt farlig för betande djur. Djur undviker vanligen färsk stånds på grund av dess beska smak och dödsfall är därför mycket ovanliga, men de kan få i sig växten om den finns inblandad i ensilage eller hö. När växten torkar försvinner den beska smaken och då är risken större att hästen äter den, men gifterna finns fortfarande kvar. (källa)
  5. Menyanthes var tidigare en viktig medicinalväxt genom sina beska och magstärkande egenskaper. Bladen, Folium Menyanthis skulle helst insamlas under blomningstiden och torkas i skugga. (källa)
  6. De äpplen/päron som används i cider varierar, vilket påverkar smaken. Det finns speciella äppelsorter som är utvecklade just för att göra cider. Dessa smakar relativt sett sämre som ätäpplen. Oftast används vinter- eller höstäpplen. Exempel på engelska cideräpplen är Kingston Black, Dabinett, Foxwhelp, Tremletts Bitter eller Yarlington Mill. Tyska cideräpplen är exempelvis Bittenfelder, Hauxapfel, Weisser Trierer Weinapfel. Franska cideräpplen: Bedan Frequin Rouge, Kermerrien. Cider gjord på vanliga äpplen som Katja, Jonagold, Risäter och Åkerö påminner mer om vin än om engelsk/fransk cider. Vid hembryggning av cider används ibland vildäpplen, vilket om man har tur ger syra och kärvhet. Alkoholhalten i hembryggd cider blir vanligtvis 5-8 procent. Cideräpplen beskrivs ofta i termer av beska eller besksöta, syrliga, med tjockt skal och grova fibrer. (källa)
  7. Beska – en av de fem grundsmakerna, se beskt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: