Bestyra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bestyra, varianter, uttal och böjningar av bestyra

Bestyra synonym, annat ord för bestyra, vad betyder bestyra, förklaring, uttal och böjningar av bestyra.

Synonymer till bestyra

Vad betyder och hur uttalas bestyra

Bestyra uttalas be|styra och är ett verb bestyrde, pres. bestyr.

Ordformer av bestyra

Aktiv

bestyra
infinitiv
bestyr
presens
bestyrde
preteritum
bestyrt
supinum
bestyrande
presens particip
bestyr
imperativ

Passiv

bestyras
infinitiv
bestyrs
presens
bestyrdes
preteritum
bestyrts
supinum

Perfekt particip

bestyrd en
~ + subst.
bestyrt ett
~ + subst.
bestyrda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

bestyres
presens

Bestyra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bestyra på Engelska

  • manage, do - she had a lot to do in the kitchen

Hur används ordet bestyra

  1. Kattsand eller kattströ är konstgjort grus, pellets eller liknande som används i kattlådor för att suga upp urin och dölja motbjudande lukt när katter uträttar sina toalettbestyr. (källa)
  2. Det finns en missuppfattning att portvaktens funktion var att enbart "låsa dörren" och "jaga ungarna på gården". En portvakt behövs även på till exempel ett ålderdomshem för att elda i värmepannan eller elda i värmepannan i hus som inte är belägna i ett kvarter (och således saknar både port till gården eller ungar på gården). Det fanns dock fastigheter som saknade centralvärme. I dessa fastigheter hade portvakten en mindre betydande roll som att låsa portarna eller andra praktiska bestyr. Det finns såklart även portvaktslägenheter med den klassiska luckan till entrén, men dessa är i minoritet. De flesta portvakter hade som huvudsysselsättning att elda i värmepannan. (källa)
  3. Inom varje församling avgörs de gemensamma angelägenheterna på allmänna sammanträden kallade församlingsmöten, där alla, män och kvinnor, har lika rösträtt. Liksom i de äldsta kristna församlingarna finnas bara två slags ordinarie tjänstemän, nämligen pastor (äldste, föreståndare) och diakoner (församlingstjänare). Pastorn avlönas genom frivilliga bidrag. Diakonerna har ett särskilt ansvar för församlingens diakonala arbete samt till andra ekonomiska bestyr. Vanligen har församlingarna dessutom en kassör och en sekreterare, det förekommer även att man har anställda församlingsmusiker och liknande tjänster. I den ur baptismen sprungna pingströrelsen har de flesta församlingar också en grupp äldste som inte är anställda, utan ideella församlingsledare. (källa)
  4. Enligt Hegel är människorna i sina dagliga bestyr motorer för förnuftet eller andens utveckling. Redan Platon gjorde en distinktion mellan aisthesis, det vi upplever med sinnena och noein, det vi kan uppfatta med vårt förnuft. Hegel pekar på hur dialektiken och förnuftet verkar inom logik, politisk filosofi, ontologi och så vidare och i hans kanske mest berömda verk andens fenomenologi - medvetandets utveckling mot självmedvetande och absolut vetande. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.