Bildruta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bildruta, varianter, uttal och böjningar av bildruta

Bildruta synonym, annat ord för bildruta, vad betyder bildruta, förklaring, uttal och böjningar av bildruta.

Vad betyder och hur uttalas bildruta

Bildruta uttalas bild|ruta och är ett substantiv.

Ordformer av bildruta

Singular

bildruta
obestämd grundform
bildrutas
obestämd genitiv
bildrutan
bestämd grundform
bildrutans
bestämd genitiv

Plural

bildrutor
obestämd grundform
bildrutors
obestämd genitiv
bildrutorna
bestämd grundform
bildrutornas
bestämd genitiv

Bildruta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bildruta

  1. En ljuspenna är ganska enkel att konstruera. Ljuspennan fungerar genom att känna av den förändring som sker av ljusstyrkan i en punkt på skärmen när elektronkanonen uppdaterat punkten. Genom att notera exakt var svepningen har nått i den stunden kan X- och Y-position för pennan räknas ut. Detta uppnås vanligtvis genom att pennan skickar en signal till en särskild port som orsakar en interrupt (en sorts anropsbegäran) varvid positionen fastställs genom att läsa av vilken position som bildskärmssignalen har. Pennan fungerar av denna orsak endast på skärmar vars bild ritas upp i en sekvens. Framebuffrade bildskärmar eller grafikkort har alltid en fördröjning på minst en bildruta varvid denna metod ej kan användas. (källa)
  2. Serieruta, bildruta, är ett avgränsat bildelement i en serie. Flera sidoställda bildrutor i sekvens bildar en serie. (källa)
  3. I videofilm kan vikningsdistorsion uppfattas i hjul som snurrar så snabbt att de ser ut att snurra baklänges eller mycket långsammare. Samplingsfrekvensen för film är vanligen 25–30 bildrutor per sekund. Ett hjul med fyra ekrar som snurrar snabbare än en åttondels varv per bildruta ser då ut att gå bakåt. Samma effekt kan uppnås med ett stroboskop, som gör att ögat eller kameran bara uppfattar de rörelser som sker när ljuset är på. (källa)
  4. En bildruta är en enskild bild i en film eller video, det engelska ordet för en enskild bildruta är frame. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.