Bjälke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bjälke, varianter, uttal och böjningar av bjälke

Bjälke synonym, annat ord för bjälke, vad betyder bjälke, förklaring, uttal och böjningar av bjälke.

Synonym till bjälke

Vad betyder och hur uttalas bjälke

Bjälke uttalas bjälke och är ett substantiv -n bjälkar.

Ordformer av bjälke

Singular

bjälke
obestämd grundform
bjälkes
obestämd genitiv
bjälken
bestämd grundform
bjälkens
bestämd genitiv

Plural

bjälkar
obestämd grundform
bjälkars
obestämd genitiv
bjälkarna
bestämd grundform
bjälkarnas
bestämd genitiv

Bjälke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bjälke på Engelska

  • beam - (sawn) wooden timber for use in construction, joists

Hur används ordet bjälke

  1. Är skölden vågrätt delad, säger man att den är delad. Finns två vågräta skuror med samma tinktur ovanför och nedanför, utgör den mittre delen en bjälke. Om det är olika tinkturer ovanför och nedanför, är skölden i stället två gånger delad. (källa)
  2. Ett ankarjärn är en anordning i en byggnad som håller ihop olika delar genom ett inlagt järn. På så sätt förankras trä- och järnbalkar i ett angränsande murverk genom att på balkarna fästa ankarjärn. Ankarjärnet avsluts i regel med en smidd ögla: en ankarslut. Ankarsluten fungerar som en sprint som träs genom öglan. Ankarjärn och ankarslutar utfördes på äldre byggnader av stångjärn som smiddes ut till önskad form. En ankarbjälke är en bjälke försedd med ankarjärn och ankarslut. (källa)
  3. Remstycke, danska och norska: remstykke, är en byggnadsteknisk term för vågrätt liggande bjälke som tjänar såsom underlag för bjälklag (till exempel i tak eller vindsgolv) eller takstol. (källa)
  4. I byggtekniska sammanhang syftar en syll på en marknära bjälke i en byggnad, oftast belägen i byggnadens yttervägg. Moderna hus har oftast inte en bjälke som syll utan en läkt som i sin tur vilar på en grundmur, betongbalk eller gjuten betongplatta. Syllen är en viktig konstruktionsdetalj i stavkyrkor där de stående väggplankorna fogas in i ett spår, en not, i syllen. Byggnader med syll anses ha funnits sedan vikingatiden. (källa)
  5. Takstol, del av den bärande konstruktionen i ett yttertak, i sin enklaste form bestående av två mot varandra lutande sparrar, som möts i taknocken och nedtill sammanbinds av en horisontell bjälke. Takstolar produceras i tjockleken 45 mm och ställs normalt ut på hammarbandet med avstånd på 1,2 m centrumavstånd. (källa)
  6. En bjälke är en sågad trästock med fyrkantig genomskärning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.