Bjällra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bjällra, varianter, uttal och böjningar av bjällra

Bjällra synonym, annat ord för bjällra, vad betyder bjällra, förklaring, uttal och böjningar av bjällra.

Synonymer till bjällra

Vad betyder och hur uttalas bjällra

Bjällra uttalas bjällra och är ett substantiv -n bjällror.

Ordformer av bjällra

Singular

bjällra
obestämd grundform
bjällras
obestämd genitiv
bjällran
bestämd grundform
bjällrans
bestämd genitiv

Plural

bjällror
obestämd grundform
bjällrors
obestämd genitiv
bjällrorna
bestämd grundform
bjällrornas
bestämd genitiv

Bjällra är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bjällra på Engelska

  • bell - small bell, sound of bells

Hur används ordet bjällra

  1. Under senare delen av medeltiden (1100–1400-talen) var snabelskor vanliga. De var gjorda av tyg och hade framtill en lång spets (snabel) som stoppades med blånor eller hö. Av praktiska skäl bands "snabeln", om den var extra lång, upp med en fin kedja, som fastgjordes vid knäet. Förkonstlingen ökades ytterligare genom att en liten klingande bjällra syddes fast på spetsen. Vid dåligt väglag satte man på en undersko med klackar under hälen och trampdynans främre del. Snabelskorna avlöstes på 1500-talet av en motsatt ytterlighet oxmuleskorna (eller björnkloskorna). De var tvära och breda i tån och låga baktill. Under senare delen av 1500-talet blev skorna i stället kortspetsiga. (källa)
  2. Ursprungligen var tarotkortens fyra färger ofta i de spanska kortfärgerna: bägare, mynt, stav och svärd, eller de "italienska" (numera främst tyska) färgerna: ekollon, hjärta, löv och bjällra (framför allt i östra Europa). Tarotkort i de fransk-engelska färgerna (klöver, hjärter, spader och ruter) började tillverkas i Tyskland på 1700-talet. De första sådana kortlekar hade olika djur som motiv på trumfkorten. Därför kallas de djurtarot. (källa)
  3. Tjuren är ett flockdjur. Detta utnyttjar man på så sätt att man blandar de tjurar som skall delta i tjurfäktningen med några utvalda, lugna och tränade tjurar/oxar. Oxarna har ofta en bjällra runt halsen. I en dags tjurfäktning ingår vanligen fyra eller sex tjurar. I Pamplona drivs alla tjurarna samtidigt med hjälp av sådana tränade oxar (cabestros) som leder flocken rätt. (källa)
  4. Bjällra är en typ av klocka (i betydelsen slagverk). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.