Klocka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klocka, varianter, uttal och böjningar av klocka

Klocka synonym, annat ord för klocka, vad betyder klocka, förklaring, uttal och böjningar av klocka.

Synonymer till klocka

Vad betyder och hur uttalas klocka

Klocka uttalas klocka och är ett verb -de.

Klocka betyder:

Ordformer av klocka

Aktiv

klocka
infinitiv
klockar
presens
klockade
preteritum
klockat
supinum
klockande
presens particip
klocka
imperativ

Passiv

klockas
infinitiv
klockas
presens
klockades
preteritum
klockats
supinum

Perfekt particip

klockad en
~ + subst.
klockat ett
~ + subst.
klockade den/det/de
~ + subst.

Klocka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Klocka på Engelska

  • clock, watch - clock radio, gold watch, what time is it?
  • bell - bell, doorbell, church bell

Hur används ordet klocka

  1. Vid addition av riktade vinklar räknas moturs positivt och medurs negativt. Summan av A + B är således den rotation som ges av att först utföra rotationen A och därefter rotationen B. En rotation först på 60° och därefter 30° blir en total rotation på 90° som visas genom följande uträkning 60° + 30° = 90°. Timvisaren på en klocka visar 12, efter 3 timmar har visaren rört sig −90°, efter 13 timmar har visaren rört sig -360° + (-30°) = -390°. Efter 1 timme och 13 timmar är vinkeln mellan 12:an på klockan och timvisaren densamma, det vill säga 30°. (källa)
  2. En gasklocka eller gasometer är en cisternliknande anläggning byggd för att lagra stadsgas eller naturgas. Vissa gasklockor har teleskopfunktion och kan därför anta olika höjd. (källa)
  3. Guldklocka är ett armbandsur eller fickur där boetten är tillverkad i 14K eller 18K guld. Till skillnad från boetter tillverkade i stål eller mässing är guldursboetterna i regel ganska tunna och inte producerade för att tåla slag och fukt. De flesta av de större urfabrikerna producerar egna guldur, men ett stort antal boetter tillverkas av olika guldsmedsverkstäder i Italien som sedan säljer dessa under olika designnamn. (källa)
  4. Det finns i princip två typer av hastighetsmätare: mekaniska och elektroniska. Mekaniska hastighetsmätare har en permanentmagnet som roterar med en koppling till exempelvis växellådan eller en hjulaxel. Intill magneten finns en fjäderbelastad klocka eller platta av aluminium, upphängd så att den kan vrida sig och påverka en visare. När magneten roterar kommer virvelströmmar att induceras i aluminiumklockan, och denna kommer att vrida sig i proportion till rotationshastigheten hos magneten. Räkneverk för körsträcka drivs av en utväxling. (källa)
  5. Hypnotisören är den som försätter en person i ett hypnotiskt tillstånd. Detta kan ske på flera olika sätt, exempelvis genom att låta personen fokusera på ett glänsande objekt, exempelvis en klocka, som hypnotisören låter dingla framför personens ögon. Hypnos kan även framkallas genom upprepade monotona rörelser eller genom en starkt rogivande, lugnande röst eller ett normalt tonfall med suggestioner om att slappna av. Väl hypnotiserad befinner sig personen i ett diffust tillstånd i vilket denna förefaller ovanligt öppen för förslag och frågor och uppmaningar. Den hypnotiserade är inte drömmande eller sovande, utan mycket medveten, men medveten på ett annat sätt än vanligt. Ibland liknas detta tillstånd vid ett sorts trans. Exakt vad som sker i en hypnos är än idag omtvistat. Under slutet av 1900-talet har hypnotisörens roll ifrågasatts. (källa)
  6. Kampanil (italienska: campanile) som betyder klocktorn (campana "klocka"), vanligtvis om ett sådant byggt avskilt från men nära en kyrka. En av de mest berömda kampanilerna är kampanilen vid katedralen i Florens (Santa Maria del Fiore), som är 85 meter hög och klädd med vit, grön, och rosa marmor. Giotto ritade kampanilen redan 1334 men tornet slutfördes först 1359, 22 år efter hans död. Andra berömda kampaniler är Lutande tornet i Pisa, och Sankt Markuskampanilen i Venedig som störtade ned 1902 men sedan återuppbyggts. (källa)
  7. Information om klockgjutning finns också i artikeln Kyrkklocka. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.