Urverk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder urverk, varianter, uttal och böjningar av urverk

Urverk synonym, annat ord för urverk, vad betyder urverk, förklaring, uttal och böjningar av urverk.

Synonym till urverk

Vad betyder och hur uttalas urverk

Urverk uttalas ur|verk och är ett substantiv.

Ordformer av urverk

Singular

urverk
obestämd grundform
urverks
obestämd genitiv
urverket
bestämd grundform
urverkets
bestämd genitiv

Plural

urverk
obestämd grundform
urverks
obestämd genitiv
urverken
bestämd grundform
urverkens
bestämd genitiv

Urverk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet urverk

  1. Golvuret var engelsk uppfinning, av urmakaren William Clement, runt 1670. Det som möjliggjorde denna klockutformning var uppfinningen av urverk baserade på en ny mekanism som skedde vid denna tid. Dessa urverk krävde inte lika breda pendelutslag som tidigare använda mekanismer, och både pendel och lod kunde därför rymmas i en långsmal möbel. (källa)
  2. Det finns äldre typer av heliostater som inte använder datorer, inklusive sådana som helt eller delvis rör sig med hjälp av ett urverk, eller regleras med hjälp av ljussensorer. Dessa är nu sällsynta. (källa)
  3. Det mekaniska automatiska spelet har en vals på vilken man placerar små tappar. Valsen står i förbindelse med ett mekaniskt urverk. Vid en förbestämd tidpunkt utlöser urverket slagverket och en liten propeller börjar rotera. Urverket står i förbindelse med valsen via kugghjul och valsen börjar också rotera. Framför valsen sitter samma slags vajrar som vid stockklaviaturen. När tapparna passerar trycker de till en vinkel som drar i vajrarna. Resten av förloppet är det samma som hos stockklaviaturen. Ska klockspelet spela en annan melodi får man flytta om, lägga till eller ta bort tappar. Valsen kan även drivas direkt av en motor och kallas då halvmekaniskt. (källa)
  4. En apelsin med urverk – Anthony Burgess. (källa)
  5. Numera har COSC "kidnappat" begreppet kronometer att gälla för urverk kontrollerade av just dem. Rätten till detta kan och har diskuterats. (källa)
  6. Kugghjul är maskinelement, ofta tillverkade av metall och förekommer bland annat i urverk och andra maskiner. De är försedda med kuggtänder och är vanligen cylindriska. Deras vanligaste uppgift är att överföra rörelseenergi mellan roterande axlar. Kugghjul kallas i vissa fall även för drev, pinjong eller kuggkrans. (källa)
  7. Moraklocka är ett stort golvur eller väggur med urverk från Mora i Dalarna, ibland dekorerat med kurbitsmålningar. Moraklockan är ett pendelur. (källa)
  8. För att lösa problemet med oljans tryck konstruerade redan vid mitten av 1700-talet tysken Grosse och fransmannen abbé Bercier en pumplampa, där oljan trycktes upp med en kolv. Fransmannen Carcel förbättrade denna uppfinning genom att förse den med ett urverk. Den konstruktionen blev dock såväl dyrbar som osäker i konstruktionen och gick ofta sönder, och dessa lampor fick inget större genombrott. Istället konstruerade Bordier Marcel i Paris 1809 en behållare i ring kring brännaren, den så kallade Astrallampan. Tio år senare konstruerade Parker i London sinumberlampan, där den ringformade behållaren försetts med en kilformad genomskärning. Under början av 1800-talet försågs ofta argandlamporna med behållare av så kallad stjälptyp. En inre flaskformig behållare jämnade ut oljeflödet till lampan även sedan trycket i behållaren minskat. Den bästa lösningen på oljetillförseln åstadkoms med moderatörslampan, uppfunnen av Franchot i Paris 1836. (källa)
  9. Den vanligaste varianten är gravitationspendeln. Dess period beror av endast två faktorer – tyngdaccelerationen och avståndet mellan fästpunkten och pendelns masscentrum. Denna pendel uppfanns av Galileo Galilei på 1500-talet och har framför allt använts i urverk. En annan variant är torsionspendeln, där en deformerbar kropp vrids fram och tillbaka av sin egen energi. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.