Bladlus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bladlus, varianter, uttal och böjningar av bladlus

Bladlus synonym, annat ord för bladlus, vad betyder bladlus, förklaring, uttal och böjningar av bladlus.

Vad betyder och hur uttalas bladlus

Bladlus uttalas blad|lus och är ett substantiv.

Ordformer av bladlus

Singular

bladlus
obestämd grundform
bladlus
obestämd genitiv
bladlusen
bestämd grundform
bladlusens
bestämd genitiv

Plural

bladlöss
obestämd grundform
bladlöss
obestämd genitiv
bladlössen
bestämd grundform
bladlössens
bestämd genitiv

Bladlus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bladlus

  1. Bladlöss (Aphidoidea) är en överfamilj av insekter.
  2. Bladlöss blir vanligen cirka 2 till 3 millimeter stora och lever av att suga näring ur växter. De är till exempel gröna eller nästan svarta och har en päronformad kropp med tre par ben. De har en lång snabel, långa bakåtliggande spröt samt två rörformade utväxter på bakdelen vilka utsöndrar en söt vätska, ibland kallad honungsdagg, som är tilltalande för många insekter. Vissa arter av myror utnyttjar bladlössen som boskap och mjölkar dem på denna vätska. Bladlössen får i gengäld skydd mot insekter som lever på rov, till exempel nyckelpigor, sländor, parasitsteklar och bladluslejon (larver av guldögonsländor) , vilka har bladlöss till föda.
  3. Bladlössen är flockdjur och syns oftast i stora, täta grupper med både ungar (miniatyrer) och vuxna. Bladlöss kan föda levande ungar men genomgår ofta en så kallad ofullständig förvandling som ägg, nymf och imago. Nymfen, som ser ut som en liten variant av det vuxna djuret, genomgår flera hudömsningar innan den blir en fullbildad insekt.
  4. När det börjar bli ont om mat eller för trångt på en växt, föds bladlöss med vingar för att kunna flyga till en ny växt längre bort. De kan färdas långa sträckor med luftströmmarna.
  5. I Sverige finns cirka 560 arter av bladlöss. De flesta lever i södra delen av Sverige.
  6. Eftersom bladlössen lever på att suga näring från växter, kan de orsaka stor skada i en trädgård. En frisk planta kan oftast klara ett mindre bladlusangrepp men vid större angrepp kan växtens näringsbrist påverka tillväxthastighet, blomning, fruktproduktion med mera. Det finns också vissa bladlusarter som producerar ett enzym, som får växtens blad att rulla ihop sig. De ihoprullade bladen är känsliga för svampangrepp, vilket kan spridas till andra delar av växten, särskilt om plantan redan är försvagad av ett rejält bladlusangrepp.
  7. Bladlusen har många naturliga fiender, inklusive den välkända nyckelpigan. Att använda sig av trädgårdsgifter som skadar nyckelpigor och andra bladlusätande varelser kan leda till svåra bladlusproblem senare. Nätvingelarver, parasitsteklar och blomflugelarver är bara några exempel på djur som hjälper till med biologisk bekämpning av bladlöss, och därmed kan hålla bladlössen i schack. Som nämnts tidigare i artikeln uppskattar myrorna den söta honungsdagg som produceras av bladlössen. Myrorna brukar därför vakta bladlössen noga och drar sig inte för att angripa och döda predatorer som försöker angripa bladlössen. Om man har svåra bladlusproblem i sin trädgård kan det därför vara idé att göra någonting åt myrkolonierna snarare än åt bladlössen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.