Bomma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bomma, varianter, uttal och böjningar av bomma

Bomma synonym, annat ord för bomma, vad betyder bomma, förklaring, uttal och böjningar av bomma.

Synonymer till bomma

Vad betyder och hur uttalas bomma

Bomma uttalas bomma [bo-] och är ett verb -de  bomma igen stänga med bom  skjuta el. kasta o.d. bom, missa   låna, tigga.

Ordformer av bomma

Aktiv

bomma
infinitiv
bommar
presens
bommade
preteritum
bommat
supinum
bommande
presens particip
bomma
imperativ

Passiv

bommas
infinitiv
bommas
presens
bommades
preteritum
bommats
supinum

Perfekt particip

bommad en
~ + subst.
bommat ett
~ + subst.
bommade den/det/de
~ + subst.

Bomma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bomma på Engelska

  • miss - fail to hit the target
  • lock up, bar - close, shut up, lock up

Hur används ordet bomma

  1. I Sverige finns 8 500 plankorsningar (förutom för Inlandsbanan och museijärnvägar, dessa ingår inte i Banverkets ansvar och statistik). Banverket planerar inom de närmaste tio åren halvera antalet och låta dem som blir kvar vara säkrare genom att förse dem med helbommar, ljud- och ljussignaler med mera. (källa)
  2. Sax (ofta även kallad för kryss) – två bommar läggs som ett kryss där den ena bommens ände vilar mot hinderstödet och det andra på marken. Denna hindertyp används mest vid träning och inskolning av unga hästar där den lägsta mittenpartiet inbjuder till att hoppa centrerat över hindret. (källa)
  3. Redan vid mitten av 1800-talet började duellerna stävjas i Storbritannien, men på den europeiska kontinenten levde de kvar. Särskilt i Tyskland kom duellerandet av leva kvar länge. Redan 1652 hade duellförbud instiftats i Preussen, men straffen var förhållandevis låga och normal straffskala gällde inte adliga duellanter som följt gängse duellantregler. År 1851 infördes i Brandenburg lagar som jämställde högborgerliga duellanter med adliga. Efterhand utvecklades en sed av "Satisfaktionsfähigkeit", där det ansågs som en hedersbetygelse att anses ha uppnått den sociala status som gav rättighet att få utkämpa en duell. Vilhelm I av Tyskland utfördes till och med 1874 en förordning om Ehrenräte som i praktiken innebar att den ämbetsman eller officerare som blivit kränkt av någon annan ur samma socialgrupp och inte utmanade denne på duell kunde avskedas ur sin tjänst. Att avsiktligt bomma sin motståndare ansågs som feghet och brott mot duellens regler, det ansågs dock även ohedervärt att träffa avtal om duellvillkor som innebar att någon måste dödas. (källa)
  4. Pipan kan vara försedd med en så kallad "choke tube" på svenska choketub, detta är en förträngning som samlar träffbilden och effektiva avståndet för de hagelkorn som lämnar pipan. Ju snävare choketub, desto mindre spridning. Detta utnyttjas vid jakt där mer precision krävs, medan det omvända gäller då det är fördelaktigt med en större spridning, exempelvis vid lerduveskytte. Moderna hagelgevär har ofta utbytbar choketub för att kunna anpassa geväret efter användningsområde. Polisiära hagelgevär saknar ofta choketub och får därför kortare räckvidd. Detta eftersom man vill undvika att bommade skott träffar oskyldiga som kan stå i bakgrunden. (källa)
  5. Ridhus bör även ha ett stort insläpp av dagsljus och har därför ofta fönster eller vindnät längs både lång- och kortsidor. En kortsida brukar också avsättas som spegelsida, för att ryttaren ska kunna se sig själv och få en uppfattning om sin ridning. I eller på sargen, som är ridhusets vägg, så brukar hinderstöd, bommar, koner och andra redskap som används vid ridningen förvaras. (källa)
  6. När trålen släpas av en ensam båt använder man två sidoskärande hydrodynamiska vingar, så kallade trålbord för att uppnå spridning på trålen. En ovanligare, alternativ metod för att uppnå spridning med en båt är att använda bommar, en metod som främst används vid fiske efter räka i USA och Holland. Istället för att använda trålbord kan man släpa trålen efter två båtar, så kallad partrålning. Då skapas trålens spridning av avståndet mellan de två båtarna och inga trålbord behövs. Partrålning kan även vara en metod för båtar med liten maskinstyrka att släpa stora trålar då den samlade dragstyrkan ökar när två båtar hjälps åt att släpa trålen. Vid partrålning erhåller man även en mycket precisare kontroll över trålens position i vattnet och kan styra trålens uppåt- och nedåtskärning betydligt noggrannare. Partrålning sker uteslutande vid pelagiskt och mesopelagiskt fiske. Skotska, irländska och svenska fiskare är de som mest anammat partrålning som släpmetod. (källa)
  7. Ankarspel är den vinsch eller trumma som används för att fälla eller lätta ankare med, drivs med hydraul- eller elmotor. Äldre fartyg var utrustade med ett gångspel, en stående trumma som drevs runt med bommar av flera personer samtidigt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.