Borsta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder borsta, varianter, uttal och böjningar av borsta

Borsta synonym, annat ord för borsta, vad betyder borsta, förklaring, uttal och böjningar av borsta.

Synonymer till borsta

Vad betyder och hur uttalas borsta

Borsta uttalas borsta och är ett verb -de  stryka borste mot   supa.

Ordformer av borsta

Aktiv

borsta
infinitiv
borstar
presens
borstade
preteritum
borstat
supinum
borstande
presens particip
borsta
imperativ

Passiv

borstas
infinitiv
borstas
presens
borstades
preteritum
borstats
supinum

Perfekt particip

borstad en
~ + subst.
borstat ett
~ + subst.
borstade den/det/de
~ + subst.

Borsta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Borsta på Engelska

  • brush - apply a brush, brush the crumbs off the table!, brush one', s teeth

Hur används ordet borsta

  1. Galler av emalj bör inte rengöras med hårda borstar eller verktyg. Den typen av galler kan istället blötläggas i tvål och vatten innan rengöring med en tvättsvamp eller i diskmaskin. (källa)
  2. Det finns flera hjälpmedel för att lyckas med detta. Man kan ta hjälp av tandborste, tandtråd och fluor. För att undvika skador i tänderna som karies ska man förutom att göra rent tänderna också se till att inte äta för mycket socker eftersom det påskyndar bildningen av hål. Det bästa sättet att hålla tänderna rena och friska är att borsta dem med en mjuk tandborste morgon och kväll och att använda tandtråd och flourskölj varje dag. (källa)
  3. Trots att de olika formerna av parodontit är bakteriella sjukdomar, finns det en rad faktorer som påverkar sjukdomens svårighetsgrad. Viktiga riskfaktorer innefattar rökning, dåligt kontrollerad diabetes, och ärftliga (genetiska) faktorer. Man bör också vara extra noggrann med borstning och tandtrådå man vet att någon i familjen lider av parodontit. För att undvika parodontit skall man dagligen borsta tänderna och använda tandtråd. Endast borstning räcker inte eftersom plack och tandsten bildas även mellan tänderna. Munskölj kan inte heller avlägsna plack mellan tänderna. (källa)
  4. Har man vanlig tandsällning bör man vara noga med att borsta tänderna morgon och kväll, eller efter varje måltid och vid läggdags. Man bör undvika att äta hårda saker de första veckorna. Tandställning är gratis i Sverige för ungdomar under 21 år sedan 2017, och ges till dem som verkligen är i behov. (källa)
  5. Tandtroll används vanligtvis av vuxna som en skrämmande konsekvens om barnen ej borstar sina tänder. Även tandkliniker använder sig av tandtroll som ett verktyg för att barn ska borsta tänderna. (källa)
  6. Tidigare måste man regelbundet kontrollera tändstiften. Borsta bort sot och olja och justera gnistgapet. Numera håller stiften längre och byts utan mellanliggande kontroll. Fortfarande är tändstiften känsliga i tvåtaktsmotorer eftersom gasen dels är oljeblandad och förorenar stiften. Dels därför att tändning ske dubbelt så ofta som i en fyrtaktsmotor. (källa)
  7. Visdomständer är inte av sämre kvalitet än de övriga tänderna, vilket är en vanlig missuppfattning – emellertid kan visdomständernas anatomi variera kraftigt, i jämförelse med de övriga permanenta tänderna. Trots att visdomständerna inte i sig har sämre egenskaper än övriga tänderna blir de oftare dåliga, och måste dras ut av tandläkare eller specialisttandläkare i käkkirurgi. Detta kan bland annat bero på att det är svårare att komma åt att borsta riktigt rent längst in i munnen, och att de därför lättare angrips av karies. Inte helt ovanligt är att tanden delvis täcks av tandköttet i ett lager som kallas operculum. Lagret gör att tanden blir svår att hålla ren samtidigt som rengöring riskerar skada operculum. En annan anledning är att frambrytande visdomständer ibland inte riktigt får plats i käkbenet och därför bara kommer fram halvvägs, alternativt ligger och trycker mot de övriga tänderna. I dessa fall kan det vara bättre att avlägsna visdomstanden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.