Bota Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bota, varianter, uttal och böjningar av bota

Bota synonym, annat ord för bota, vad betyder bota, förklaring, uttal och böjningar av bota.

Synonymer till bota

Vad betyder och hur uttalas bota

Bota uttalas bota och är ett verb -de.

Ordformer av bota

Aktiv

bota
infinitiv
botar
presens
botade
preteritum
botat
supinum
botande
presens particip
bota
imperativ

Passiv

botas
infinitiv
botas
presens
botades
preteritum
botats
supinum

Perfekt particip

botad en
~ + subst.
botat ett
~ + subst.
botade den/det/de
~ + subst.

Bota är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bota på Engelska

  • cure, remedy - make healthy, relieve, something must be done to remedy the economic crisis, colds can seldom be cured

Hur används ordet bota

  1. Behandling av giftstruma har skett sedan början av 1900-talet. Hertz och Roberts använde 1942 första gången radiojodterapi för att bota Graves sjukdom, och 1943 beskrev Edwin Bennett Astwood verkningarna av Thiouracil, det första tyreostatika på marknaden. (källa)
  2. uttal: ) eller helande är en alternativmedicinsk verksamhet, där man genom enbart andliga metoder försöker behandla sjukdomar. Termen healing (i äldre svenskt text helbrägdagörelse) används bland annat av vissa kristna grupper som hävdar att sjukdomar kan botas genom bön och handpåläggning. Healing utförs ofta genom att healern håller händerna på eller nära den som ska behandlas, men den utförs också på distans. (källa)
  3. I svensk folktro trodde man att man drabbades av hicka när man hade blivit förtalad av någon. Gissade man vem det var skulle hickan gå över. Ett annat sätt att bli kvitt hickan var att säga: "Kyss mig i ändan!" En tredje behandling i folktron var att dricka tre klunkar vatten och för varje klunk kasta en blick under kärlets botten. Den som ville hjälpa till med att bota den som hickade kunde skrämma eller förarga vederbörande. Om en svårt sjuk person började hicka ansågs det vara ett varsel om död. (källa)
  4. En häxa kunde genom besvärjelser och trollkonster åstadkomma sjukdom, död och infertilitet hos både människor och djur: de kunde påverka vädret och ge missväxt, förutspå framtiden och uttala förbannelser. De kunde också åstadkomma goda saker med hjälp av sin magi, så som att bota sjukdomar och lindra smärta, men även detta var enligt Häxhammaren något i grunden ondskefullt, eftersom även goda saker som åstadkommits med hjälp av magi kom från Djävulen och bröt mot vad Gud annars hade låtit ske. På grund av dessa definitioner, utsattes de traditionella naturläkarna, kloka gummor och kloka gubbar, samt barnmorskor ofta för misstankar. En häxa kunde enligt häxtron även vara en man, och kallades även då för just "häxa". En manlig häxa kallas ibland för "häxmästare". Finns ej någon klar skillnad. Könsfördelningen för de som åtalads för häxeri skiftade i Europa: medan majoriteten påstådda häxor i till exempel Frankrike, Tyskland och England var kvinnor, var de utpekade häxorna ofta män i Finland, Estland och på Island. (källa)
  5. Förr trodde man att isop skyddade mot olyckor. Växten har även använts för att bota olika krämpor, såsom halsont och dålig matlust. Brännvin kryddades med isop. (källa)
  6. Växten har en historia som medicinalväxt, och den användes inom den antika "signaturläran" (där växter som liknar ett organ i kroppen sades kunna bota sjukdomar där) som botemedel mot bland annat gallsten och gikt. Inga vetenskapliga studier har kunnat bevisa någon verkningsgrad som medicin. (källa)
  7. De kloka – en gammal benämning på människor i det gamla bya- och bondesamhället som ansågs kunna bota sjukdomar. (källa)
  8. En annan typ av kloning, kallad terapeutisk kloning, är när celler från ett embryo tas om hand och börjar odlas i en cellkultur. Cellerna i kulturen är i princip identiskt lika och ospecialiserade stamceller. Avsikten med denna typ av kloning är att producera mänskliga celler som kan användas för att behandla olika sjukdomar och även bota dem. Terapeutisk kloning kallas även somatisk cellkärnöverföring. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.