Bult Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bult, varianter, uttal och böjningar av bult

Bult synonym, annat ord för bult, vad betyder bult, förklaring, uttal och böjningar av bult.

Vad betyder och hur uttalas bult

Bult uttalas bult och är ett substantiv -en -ar.

Bult betyder:

Ordformer av bult

Singular

bult
obestämd grundform
bults
obestämd genitiv
bulten
bestämd grundform
bultens
bestämd genitiv

Plural

bultar
obestämd grundform
bultars
obestämd genitiv
bultarna
bestämd grundform
bultarnas
bestämd genitiv

Bult är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bult på Engelska

 • bolt - (threaded) metal rod for holding together metal parts, etc.

Hur används ordet bult

 1. En grundbult eller grundskruv, är ett i betong ingjutningsbart skruvankare, det vill säga ett av flera fästelement som används inom byggbranschen. En sådan bult eller skruv kan användas för infästning av exempelvis en pelare eller en maskin till någon typ av fundament. (wikipedia.org)
 2. Vissa dimensioner är nästan lika mätt i mm resp tum. Man bör dock avhålla sig från att använda en mm-hylsa på en tum-bult eller tvärtom. Vid större åtdragsmoment räcker ett minimalt glapp för att ge risk för skador på såväl hylsa som skruvskalle. (wikipedia.org)
 3. På en båt med centerbord fungerar centerbordet för att motverka avdriften samt att hålla kursen under segling. Däremot håller centerbordet inte båten upprätt, och är alltså egentligen ingen köl i modern mening. För att motverka krafterna för krängning belastar seglaren oftast båten med sin kroppsvikt, till exempel vid segling av en jolle. Centerbordet kan vara tillverkat av plywood, glasfiberarmerad polyester, eller stål och vara monterat i en trumma, en vattentät låda och är justerbart i höjdled på lite olika sätt. På en del båtar är det vikbart akteröver hängande i en bult, i andra båtar hissas det upp med en vinsch vid till exempel förtöjning vid stranden eller vid segling för undanvind. På en katamaran eller trimaran är det avståndet från mastcentrum och båtens största bredd som är avgörande, även dessa båtar kan vara utrustade med centerbord, oftast här av stål. En variant av centerbord är läbord som då per definition inte sitter i centerlinjen. (wikipedia.org)
 4. Mäsk är en simmig mellanprodukt vid tillverkning av öl och brännvin. Mäsken är en blandning (tyska: maische) av krossad malt och vatten i vilken – under mäskningen – stärkelse omvandlas till jäsningsbart socker. Processen ger efter avsilning en fast foderråvara, drav, och den jäsbara delprodukten vört för fortsatt beredning. Mäsk tillverkad i syfte att dricka sig berusad på kallas "bultöl". (wikipedia.org)
 5. Nickhake även mickhake, nicka eller micka är en, slätborrad, mindre mynningsladdningskanon om 2 till 2,5 tums kaliber som förr användes på smärre krigsfartyg. Nickorna låg i så kallade nickelådor, som genom en vertikal bult eller axel var förenade med relingen på fartygssidan varigenom all rekyl förhindrades. Under 1500-talet omtalas de i Sverige även som nickehakar, skeppshakar och tellehakar. (wikipedia.org)
 6. En saxsprint (även saxpinne) är ett mekaniskt fästelement som består av ett dubbelvikt stålband eller tråd. Den del på sprinten som är delbar förs igenom ett hål i komponenten, varefter den delas och de två delarna böjs åt varsitt håll. Saxsprinten används ofta för att förhindra att en bult eller axel åker ur dess hål eller muttrar att gänga av sig på egen hand. Hålet är då borrat genom den gängade delen, och saxsprinten förs igenom som en stoppinne. (wikipedia.org)
 7. En spikpistol är ett verktyg som används för att skjuta in bandad spik i trä eller andra material. En spikpistol som drivs med tryckluft, batteri, gas eller kolsyra förekommer för trådspik från 50 mm upp till 125 mm. Det finns tryckluftsdrivna pistoler för klammer eller dyckertspik, mindre maskiner kan även drivas med elektromagnetism. Till grövre bult eller fästdon drivs maskinen med drivpatroner. (wikipedia.org)
 8. Tjalk är ett flatbottnat segelfartyg, ursprungligen från Nederländerna. Den är på sidorna, ungefär midskepps, försedd med så kallade svärd, eller stora träskivor i form av ett pärons längdsektion. Svärdet är rörligt kring en bult som genomgår dess smalare ända. Då fartyget seglar bidevind eller i någon riktning med vinden från sidan, släpps läsidans svärd i vattnet för att förhindra den avdrift, som annars, till följd av fartygets flatbottnade byggnadssätt, skulle äga rum. Fartyget, som vid lågvatten avses att kunna stå på botten, är vanligen riggad med en mast med gaffelsegel och tre försegel. (wikipedia.org)
 9. Utgivningen av ungdomslitteratur sker ofta på eget förlag. Inom Sveriges Författarförbund har författare till ungdomslitteratur en egen sektion tillsammans med barnboksförfattare, BULT (tidigare BUS), som ger ut debutantpriset Slangbellan. (wikipedia.org)
 10. Vält kallas efter gammalt även trumla, bult eller kornstock. Namnet kornstock kommer av att den främst brukades på kornåkrar, aldrig på rågåkrar. En vält finns avbildad redan i Historia om de nordiska folken men det dröjde till 1700-talet innan den blev vanlig, i vissa landskap dyker välten upp först under 1800-talet. Den bestod ursprungligen av en rund ekstock eller ibland av två bredvid varandra placerade stockar, som på järnaxlar var förbundna med ett ramverk, på vilket man vid behov kunde lägga på stenar som tyngd. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: