Busig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder busig, varianter, uttal och böjningar av busig

Busig synonym, annat ord för busig, vad betyder busig, förklaring, uttal och böjningar av busig.

Vad betyder och hur uttalas busig

Busig uttalas bus|ig och är ett adjektiv -t -a.

Busig betyder:

Ordformer av busig

Böjning (i positiv) busig en ~ + subst. busigt ett ~ + subst. busiga den/det/de ~ + subst. busige den ~ + mask. subst. Komparation busigare en/ett/den/det/de ~ + subst. busigast är ~ busigaste den/det/de ~ + subst.

Busig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Busig på Engelska

  • mischievous, unruly, rowdy

Hur används ordet busig

  1. Utöver de fyra blodstyperna kan en häst även räknas som ponny eller miniatyrhästar. En häst räknas som ponny om de når som högst 148 cm i mankhöjd. Ponnyer brukar betraktas som busiga men lätthanterliga, men ponnyer kan variera mycket i både temperament och utseende, från den korta, runda och raggiga Shetlandsponnyn, till de atletiska, ädla och större australiska ponnyerna eller den svenska ridponnyn. Oftast säger man att en tydlig ponnykaraktär är ett grövre huvud, korta ben och en mycket busig blick. Ponnyer delas upp i kategori A, B, C, eller D-ponny beroende på höjd. Se mer på Ponny. (källa)
  2. Illrar har ett poppande läte och väsningar. En busig iller hoppar runt i hopkrupen ställning och poppar. En irriterad eller störd iller varnar ofta genom att väsa. Mycket irriterade illrar kan även vifta på den yttre delen av svansen, ungefär som en katt. De kan också vifta lite på svansen när de är väldigt exalterade i leken. (källa)
  3. Några år senare blir Tarzan vän med den busiga gorillan Tufs och en ängslig elefant vid namn Tantor. Trots hans oförmåga att bete sig som en riktig gorilla växer sig Tarzan till en stark och skicklig människoapa som med sitt skarpare intellekt hittar på en hel del lösningar på problemen i djungeln. När Sabor angriper flocken på nytt tar Tarzan upp kampen mot leoparden och dödar henne, vilket ger honom Kerchaks respekt. Tarzan får sedan syn på en grupp av människor som anländer till djungeln: professor Archimedes Porter och hans dotter Jane Porter som har rest till Afrika för att söka efter gorillor, med hjälp av deras jägare och guide vid namn Clayton. Jane möter en flock arga babianer som jagar efter henne, men så småningom blir hon räddad av Tarzan. Den nyfikne Tarzan examinerar Jane, och vid ett tillfälle leker han med hennes fötter, och kittlar henne. Han får sedan syn på hennes behandskade hand. Han tar av handsken och placerar sin hand mot hennes. Sedan sätter han sitt huvud mot hennes bröst och lyssnar på hennes hjärtslag. Detta får honom att inse att han och Jane är av samma sort. Han tar sedan Jane tillbaka till hennes läger. (källa)
  4. Kalle Rydberg gjorde TV-debut redan vid fyra års ålder som ett litet troll i julkalendern Trolltider. Han är son till skådespelerskan Eva Rydberg och hans far är Mats Hellqvist, och i tonåren svarade han för filtuthyrning och buljongförsäljningen på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 1996 tog han klivet upp på scenen i lustspelet Upp till Camping, han var även med i musikalen Funny Girl året därpå. Sedan följde några års arbete bakom kulisserna, som ljudtekniker och produktionsassistent. Han återkom som skådespelare i Schlageryra i folkparken på Intiman i Stockholm 2004 och har därefter haft mindre roller i Eva Rydbergs uppsättningar på Fredriksdal bl.a. Hemvärnets glada dagar och Den stora premiären. Han har medverkat i filmerna Ögonblick och Om Sara. Han har även skrivit manus till barnpjäsen Busiga Biggan där hans halvsyster Birgitta Rydberg agerade i titelrollen. Han är också aktiv som musiker och spelar trummor i popgruppen D.H Lawrence. Rydberg är även ena halvan av låtskrivarduon Juan Carloz och har bl.a. skrivit låtar åt Shebang. (källa)
  5. Mumindalens poliskonstapel, till rasen en hemul. Eftersom Mumindalen är en lugn plats att leva i, är konstapelns arbete mycket begränsat. Den enda ärkefiende han har är den busiga skurken Stinky, men oftast är fallen ändå inte särskilt allvarliga. Konstapeln patrullerar runt dalen och dess invånare kommer också för att hjälpa till på alla sätt. Han har även ett förhållande med Mymlans dotter i en del avsnitt av den japanska tv-serien. (källa)
  6. Bland Mumindalens invånare finns den räddhågsne Sniff, den busiga och kompromisslösa Lilla My, vagabonden och frihetsälskaren Snusmumriken, Mumins flickvän Snorkfröken, den träiga Hemulen och den ångestfyllda Filifjonkan. Mumindalen är en sagobetonad fantasivärld där figurerna inte är människor men kanske just därför så mycket mänskligare i sina ofta väldigt utpräglade personligheter. Ofta strävar de efter att finna en mening, kanske inte med livet men med tillvaron som den ser ut just för stunden. Mumintrollet kan exempelvis känna hänförelse inför enkla saker som att plocka fina stenar eller snäckskal. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: