Bönder Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bönder, varianter, uttal och böjningar av bönder

Bönder synonym, annat ord för bönder, vad betyder bönder, förklaring, uttal och böjningar av bönder.

Vad betyder och hur uttalas bönder

Bönder uttalas bönder se under bonde.

Ordformer av bönder

bönder se under bonde

Hur används ordet bönder

  1. Hot, våld och trakasserier mot bönder med metoder som även drabbar barnen. Så låter vittnesmålen frånågra av de bönder som utsatts för djurrättsaktivister. Efter SVT: s granskning av djurrättsrörelsen har vi träffat två aktiva i organisationen Djurfront – en av de mest radikala djurrättsorganisationerna i Sverige. (källa)
  2. Genremåleri kallas målningar som avbildar motiv från vardagslivet. Oftast föreställer det personer i hemmiljö, på gatan, på marknader, arbetande bönder och så vidare. Genremåleri står i motsats till andra typer av måleri såsom historiemåleri, porträttmåleri, marinmåleri och landskapsmåleri. (källa)
  3. Segregation i städer har förekommit sedan långt tillbaka. Babylon i forntida Mesopotamien var indelad i kvarter. De yttre kvarteren var tillgängliga för alla och de inre endast för makten – kungligheterna och prästerna. I de senare medeltida städerna såg flera städer ut på liknande sätt. Stadskärnorna beboddes av rika och de yttre områdena beboddes av fattiga. I Sveriges landsbygder bodde självägande bönder längs bygatan, medan jordbrukets underklasser bodde i gränsområdet mellan skog och jordbruksmark, i byns utkanter. (källa)
  4. Under vikingatiden blev Gotland ett av norra Europas rikaste områden. Gutniska handelsbönder, så kallade farmän bedrev omfattande och långväga handel mellan Väst- och Östeuropa. Gutniska bönder hade ett eget handelsfaktori i Novgorod, kallat Gutagård och ett i London. Bland annat hade gutarna i praktiken monopol på handeln med gråverk (ekorrens vinterpäls), som var mycket eftertraktad av kungahusen i hela Europa, och flera andra varor från österled bland annat bivax. Om handelsböndernas ofantliga rikedom vittnar det stora antal (guld-) och silverskatter (över 700 har hittats) som fortfarande grävs fram ur den gotländska jorden – fler än i något annat område i världen. Spillingsskatten, hittad 1999, innehöll 14 000 mynt. Den vägde totalt 67 kilogram och är världens största vikingatida silverskatt. Ytterligare ett tecken på gutarnas rikedom är de 95 stenkyrkor (med prästgårdar och ofta kastaler) som gutarna uppförde och gradvis utvidgade från 1100-talet och 200 år framåt. 92 av kyrkorna är fortfarande i bruk. (källa)
  5. De hade även hjälp av soldater (lokala bönder) för att bland annat föra båten, fälla träd och bära mätinstrument. (källa)
  6. Erik Johansson (Vasa), far till Gustav Vasa skrev en bok om hur man skulle sköta sin gård. Dessa grundidéer användes senare av Gustav Vasa, som strävade efter att effektivisera och centralisera, inte bara några gårdar utan hela svenska riket. Gustav Vasa skrev även personliga brev till bönder om hur de praktiskt skulle gå till väga på sina gårdar. (källa)
  7. Gödselstack kallas en hög med spillning, som används till gödsling av åkrar. Förutsättningen för att man skall kunna samla den värdefulla gödseln i en stack är att kreaturen står stallade åtminstone en del av året och inte sprider ut gödseln över betesmarken. En klimatförsämring under järnåldern tvang skandinaviska bönder att börja vinterstalla sina kreatur, vilket indirekt ledde till en omläggning från temporära ogödslade åkrar till permanenta gödslade. (källa)
  8. Hade by finns omnämnt i andra skriftliga källor år 1350, 1401 och 1424 samt under Gustav Vasas återupptagna silverbrytning åren 1549 - 1552. Några namn från Hade: Rikvid, Jakob Larsson, Sevast Svensson på 1400-talet. Namn på ledare under gruvbrytningsepoken: Lasse Dobblare och Knekthövitsman Mats Törne och bönder som fick flytta från Hade: Peder Andersson (fick ta över Kungsgården, Sandviken, (Ovansjö socken), Jöns Persson (till ett Kronohemman i Bärby i Östervåla socken), Staffan Nilsson (får ta över två kyrkohemman i Österfärnebo socken, Finnäs och Koversta. År 1555 låter kungen bönderna återfå sina gårdar i Hade och Peder Andersson återfår Hade gård. (källa)
  9. Hamna (fornsvenska hamna, hampna, hafna) är en enhet jämte skeppslag i ledungsorganisationen, och är ett begrepp som förekommer i svenska äldre lagtexter såsom landskapslagar. Ordet betyder ungefär årtull och avser en grupp bönder som hade att ansvara för en man och hans utrustning vid bemanning av ledungsskepp. (källa)
  10. Liknande stormansmöten hade förekommit ända sedan 1200-talet under andra namn. Den nya termen herredag användes i början rätt sparsamt, omväxlande med de allmännare "dag", "möte" eller under en annan liknande beteckning. Förutom de andliga och världsliga stormännen kunde även representanter för köpmän och bönder närvara. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.