Coda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder coda, varianter, uttal och böjningar av coda

Coda synonym, annat ord för coda, vad betyder coda, förklaring, uttal och böjningar av coda.

Vad betyder och hur uttalas coda

Coda uttalas coda [kå´-] och är ett substantiv -n codor.

Coda betyder:

Ordformer av coda

Singular

coda
obestämd grundform
codas
obestämd genitiv
codan
bestämd grundform
codans
bestämd genitiv

Plural

codor
obestämd grundform
codors
obestämd genitiv
codorna
bestämd grundform
codornas
bestämd genitiv

Coda är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet coda

  1. Rondo, efter franskans rondeau 'något återkommande, något som går runt', är en lyrisk och musikalisk form där stycket består av ett återkommande grundtema eller ritornell, interfolierat av partier med annat material - episoder. Formen rondo har rötter i medeltida folk- och dansmusik, användes ofta av barockens kompositörer och har sedan följt med under framför allt den tonala eran (klassisk och romantik). Ritornellerna varieras ibland när de dyker upp på nytt, episoderna kan också ibland innehålla variationer - av varandra eller av material från ritornellerna. Ofta avrundas stycket av en coda.Formen kan finnas var som helst, men har sin klassiska plats som final - sista sats - i en sonat. (wikipedia.org)
  2. Standardplanritningen är som följer: exposition, genomföring, återtagning eller repetition samt eventuellt en coda (italienska för 'svans'). (wikipedia.org)
  3. En särskild form av den italienska sonetten kallas sonetto colla coda eller svanssonett och var sedan medeltiden traditionellt förbehållen burleska, polemiska eller satiriska syften. Själva "svansen" består av ytterligare en terzin. Denna sonettform användes till exempel av den frispråkige renässansdiktaren Pietro Aretino i en svit kallad sonetti lussuriosi ("vällustiga sonetter") från 1520-talet. (wikipedia.org)
  4. Enligt sonatformen, som uppkom under klassicismen, skall första satsen vara konstruerad på följande vis. Den består av tre delar: exposition, genomföring och återtagning. Expositionen presenterar två teman (melodier) som vi kan kalla A och B. I genomföringen skall kompositören använda A och B så finurligt och fantasirikt som möjligt. I genomföringen avslöjar alltså kompositören sin eventuella skicklighet. Återtagningen är som namnet säger helt enkelt en upprepning av expositionen. Som avslutning på denna sats brukar man göra en coda. Coda betyder svans och är en liten avslutning. (wikipedia.org)
  5. Coda (musikalbum) – ett musikalbum av Led Zeppelin (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: