Dam Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dam, varianter, uttal och böjningar av dam

Dam synonym, annat ord för dam, vad betyder dam, förklaring, uttal och böjningar av dam.

Synonymer till dam

Andra språk

Dam på Engelska

 • lady, madam - woman, lady of society, women', s soccer, lady partner at table, women', s team, women', s ready-made clothing, ladylike, is this your handbag, madam?, an elderly lady
 • queen - queen in playing cards and chess, queen of spades
 • draughts, (checkers - US) a game played with draughtsmen on a chessboard

Hur används ordet dam

 1. Dam, damspel, är ett strategiskt brädspel som spelas av två spelare på schackbräden eller speciella dambräden med 10x10 eller 12x12 rutor. (källa)
 2. Den består av 52 spelkort uppdelade i fyra så kallade färger, även kallade sviter. Varje färg innehåller ett ess, nummerkort från 2 till 10, en knekt, en dam och en kung som kallas målare. Esset var från början bara en etta, därför börjar nummerkorten på 2. Det finns totalt 13 olika i varje färg, och en sammanfattande beteckning på dessa 13 är valörer. Ett korts identitet bestäms entydigt av dess färg och valör och en standardkortlek innehåller ett kort för varje tänkbar kombination av dessa båda egenskaper. (källa)
 3. Sonja Hultén - värdinnan på festen i våningen på Östermalm. Ung dam som Jack dansar med på festen och som han sedan har sex med dagen efter. Träffar henne återigen av en slump i Sudersand på Gotland efter en vild natt av festande. Hon hjälper Jack tillbaka till sitt tält och efteråt ställer sig Harald mycket frågande till Sonjas existens. Har Jack drömt alltsammans eller inte. (källa)
 4. Stina Hedberg - dam i välgörenhetskommittén. (källa)
 5. Spader Dam (ryska: Пи́ковая дама, Pikovaja dama) är en rysk opera i tre akter av Pjotr Tjajkovskij. Librettot, av tonsättarens broder Modest, bygger på novellen med samma namn av Aleksandr Pusjkin. (källa)
 6. Barbro Flodquist - Algots dam. (källa)
 7. När de flesta pjäserna bytts av går partiet över i slutspelet. Precis som mellan öppningen och mittspelet så är gränsen mellan mittspelet och slutspelet svår att definiera exakt. I slutspelet skiftar partiet karaktär. Det finns sällan tillräckligt med pjäser kvar för ett angrepp mot motståndarens kung, så fokus är i stället på att erövra motståndarens bönder och forcera ner en egen bonde till sista raden för att förvandla den till en dam. Kungen tar en mer aktiv roll och böndernas betydelse ökar. De varianter man behöver räkna på har färre valmöjligheter än i mittspelet, men är i stället ofta mycket långa. (källa)
 8. Vidare är springaren med sitt unika rörelsemönster den enda pjäsen som kan hota motståndarens dam utan att kunna bli tagen av damen i motståndarens nästa drag. Detta gör att springaren är den pjäs som kan lyckas med det bästa gaffeldraget, om den både hotar motståndarens dam och kung. I det fallet, om inte springaren hotas på något annat sätt, måste motståndaren fly med sin kung och lämna damen till att bli tagen av springaren. (källa)
 9. En lek med 24 kort (utan tvåor t.o.m. åttor) används. Rangordningen är ess-tio-kung-dam-knekt-nio. Bondtolva är ett spel för två deltagare, men kan med vissa tilläggsregler spelas även av tre eller fyra. (källa)
 10. I varje färg finns fyra klädda kort: Kung (K), Dam (D), Riddare (R)/Prins/Kavall och Page (P)/Prinsessa/Knekt. Varje färg innehåller också 10 nummerkort numrerade 1-10. Tarotkortleken har också 22 stycken extra trumfkort som, sedan publiceringen av Paul Christians Histoire de la Magie (1870), tillsammans kallas för arcana major eller stora arkana. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.