Donation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder donation, varianter, uttal och böjningar av donation

Donation synonym, annat ord för donation, vad betyder donation, förklaring, uttal och böjningar av donation.

Synonymer till donation

Andra språk

Donation på Engelska

  • donation

Hur används ordet donation

  1. Gåva eller donation är något som en person, donator, överlåter till någon annans ägo utan att ta betalt eller kräva en ersättning. En gåva till kulturinstitutioner, till välgörenhet eller till annan ideell verksamhet kallas ofta för donation, särskilt om beloppet är större. (källa)
  2. Då konstakademins byggnadsskola 1836–1837 utlyste en pristävling för "ett större värdshus eller hotell för resande" visade det att hotell hunnit bli en synonym för värdshus. Betydelsen var dock vacklande och kunde ibland även syfta på en förnäm byggnad eller representationsbyggnad för staden såsom i den ursprungliga franska betydelsen, så när Abraham Rydberg 1845 lämnade en donation för uppförandet av ett Hôtel de ville, tolkades det 1847 som ett stadshus, liknande det som uppförts i Norrköping 1802, där man förutom lokaler för stadens styrelse även inrättade festlokaler för stadens behov. När grunden 1857 lades för Hotell Rydberg tolkades det istället som just ett hotell. (källa)
  3. Kyrkan övertog vid övergången till medeltiden antikens utbildningsarv, vilket primärt fördes till klosterskolor. Omkring 700-talet började stora kyrkor uppföras i Europa, domkyrkor eller katedraler, där prästutbildning gavs. Den äldsta domkyrkoskolan grundades av Krodegang (död 766) i Metz. I syfte att förbättra det prästerliga levernet i sitt stift, anordnade han ett stort hus (domus, varav "domkyrka") där prästerna skulle bo tillsammans med honom och lära sig vissa regler för sitt uppförande. Tillsammans undervisade de pojkar som avsåg att bli präster. Karl den store gjorde skolformen och medföljande domkapitelindelning till norm i hela det frankiska riket, varifrån det spreds. Det förekom likartade skolor i andra städer än biskopsstäderna, kallade stiftsskolor. Nordens äldsta katedralskola är katedralskolan i Lund, som grundades 1085 genom en donation av Knut den helige, Lund tillhörde då Danmark. Sveriges äldsta katedralskola är så vitt källorna kan förtälja katedralskolan i Linköping som finns omnämnd under mitten av 1200-talet. På 1200-talet fanns svenska katedralskolor i Uppsala, Skara, Linköping, Växjö, Västerås, Strängnäs och Åbo. De svenska katedralskolorna sekulariserades successivt efter reformationen, och övergick i läroverk, sedermera gymnasieskola. (källa)
  4. Professuren i religionshistoria i Stockholm inrättades genom en anonym donation år 1913 och innehades först av Torgny Segerstedt d.ä., från 1933 även en framträdande kritiker av den tyska nazismen i sin egenskap av redaktör för Göteborgs handels- och sjöfartstidning. När Segerstedt tillträdde professuren hade hans religionshistoriska karriär redan hunnit kantas av kontroverser. Dessa avsåg i synnerhet det mera konservativa religionsstudiets kristet konfessionella perspektiv, vilket fortfarande var helt dominerande vid de teologiska fakulteterna i Uppsala och Lund. Segerstedt hade tio år tidigare försvarat en doktorsavhandling om polyteismens uppkomst vid den teologisk fakulteten i Uppsala. Trots sina erkända vetenskapliga kvaliteter underkändes avhandlingen för docentur vid teologisk fakultet. Det uttalade skälet var att den saknade "en kristligt teologisk grundval". Segerstedt försökte sig nu i stället på en akademisk karriär vid Lunds universitet, men kom även där att motarbetas av de konservativa teologerna. Dessa omständigheter förklarar varför donationsprofessuren vid Stockholms högskola — vilken var särskilt avsedd för just Segerstedt — kom att inrättas vid en filosofisk (senare humanistisk) fakultet, det vill säga utan några formella band till vare sig universitetsteologin eller något särskilt religiöst samfund. (källa)
  5. Samarbetet med stadens sjukhus fungerade dock inte väl, och stiftelsen önskade även ett eget sjukhus. Genom en donation av 160 000 kronor av kung Oscar II och hans gemål drottning Sophia blev det möjligt att uppföra ett nytt sjukhus som uppkallades efter drottning Sophia. Grundstenen lades av kungen och drottningen den 14 december 1887, och det nya sjukhuset invigdes den 1 oktober 1889. Sophiahemmet blev då Sveriges första privata sjukhus med totalt 60–70 sängplatser. (källa)
  6. Spermadonation, eller (manlig) könscellsdonation, innebär frivillig donation av sperma till ett reproduktionscentrum. Sperman kan sedan användas för assisterad befruktning hos en kvinna. (källa)
  7. Statsvetenskapens etablering som egen vetenskaplig disciplin brukar dateras till slutet av 1800-talet. Formellt sett har dock Sverige världens äldsta professur i ämnet. Johan Skytte inrättade, genom en donation, år 1622 professuren i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet. (källa)
  8. Majoriteten av döda donatorer de senaste 20 åren är hjärndöda (Donation-after-brain-death ). Med den fortsatt växande efterfrågan på transplanterade organ finns ett ökande behov av icke hjärtlevande donatorer (Donation-after-circulatory-death ). (källa)
  9. Donation – en person överlåter till någon annans ägo utan att ta betalt eller kräva en ersättning, se gåva. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.