Dopp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dopp, varianter, uttal och böjningar av dopp

Dopp synonym, annat ord för dopp, vad betyder dopp, förklaring, uttal och böjningar av dopp.

Synonym till dopp

Vad betyder och hur uttalas dopp

Dopp uttalas dopp och är ett substantiv -et; pl. dopp.

Ordformer av dopp

Singular

dopp
obestämd grundform
dopps
obestämd genitiv
doppet
bestämd grundform
doppets
bestämd genitiv

Plural

dopp
obestämd grundform
dopps
obestämd genitiv
doppen
bestämd grundform
doppens
bestämd genitiv

Dopp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Dopp på Engelska

  • dip - short bath, plunge, take a dip
  • (roll - US) dunked in coffee, bun cakes and buns to go with coffee, coffee and buns

Hur används ordet dopp

  1. Julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot, men få av rätterna på dagens julbord är från äldre tider, med dopp i grytan, julkorv och lutfisk som undantag. Flera idag allmänt accepterade julbordsrätter, som köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax, blev inte vanliga förrän under 1900-talet, och köttbullarna blev först vanliga under 1970-talet. Som dricka serveras ofta julöl och julmust. (wikipedia.org)
  2. Julen och dess företrädare i Finland, kekri (keyri / köyri), är traditionellt årets viktigaste fest. Julmaten skulle vara finare än vanlig husmanskost. I de olika landsdelarna skiljde sig rätterna från varandra. I de västra landskapen åt man olika typer "lådor" (puddingar) medan pirogerna var julmat i öst. I våra dagar har matkulturen blandats så att speciellt lådorna hör till julmenyn överallt i landet. Frossandet hör till julen i Finland och rätterna på julmenyn är många. På fiskmenyn finns gravad fisk, fiskinlägg och lutfisk. Skinka varvas med lever-, kålrots-, morots- och mältad potatislåda. Skinkan äts med tillbehör som jullimpa, hemost, svampsallad eller rosoll (se rödbets- eller sillsallad). Efterrätten kan bestå av risgrynsgröt (tid. korngrynsgröt) med saftsoppa eller av julkaffe, -te eller glögg med dopp. Doppen består oftast av pepparkakor och jultårtor. (wikipedia.org)
  3. Julskinka är en rimmad skinka (från gris) som först ugnsbakats eller kokats (spadet brukar sparas till dopp i grytan) och sedan griljerats med senap. Julskinka anses av många i Sverige som obligatoriskt vid jul och dukas fram från julafton och under de övriga juldagarna. Den brukar serveras tillsammans med senap och äppelmos. Rester av julskinka kan användas i annan matlagning även efter frysning. (wikipedia.org)
  4. I Sverige sköts offentliga badplatser normalt av kommunen. Kommunala badplatser har någon form av bilparkering, eftersom det krävs för att kunna stanna och ta ett dopp. En kommunal badplats brukar som minimum ha brygga, livboj och en tillhörande gräsmatta, men det finns också badplatser tillgängliga för allmänheten som saknar varje form av anläggning eller underhåll, till exempel naturliga stränder som ligger avsides. I de flesta länder är privata badstränder med inträdesavgift vanligare än i Sverige. (wikipedia.org)
  5. Vörtbröd är ett matbröd som bakas av rågmjöl eller rågsikt och vetemjöl, som degspad används vört. Man kan också använda julmust, svagdricka, eller öl istället för vört. Vörtbröd äts traditionellt under julen, och är ofta kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin. Brödet som doppas i dopp i grytan brukar ofta vara vörtbröd. Där vörtbrödet har sin äldre tradition uppskattades det för sin sötmas skull och för att det var en välkommen omväxling till det osötade brödet. Man tillsatte vört som man hade tillgång till när man bryggde öl, vanligen inför de stora helgerna. Vörten gav en ny smak och sötma till brödet. (wikipedia.org)
  6. Dopp i grytan är bröd som doppats i varmt skinkspad och som äts som tillbehör till annan mat. Rätten förekommer traditionellt i Sverige i julfirandet vilket även har lett till att den 24 december ibland kallas för ”dopparedagen”. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: