Dragstång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dragstång, varianter, uttal och böjningar av dragstång

Dragstång synonym, annat ord för dragstång, vad betyder dragstång, förklaring, uttal och böjningar av dragstång.

Vad betyder och hur uttalas dragstång

Dragstång uttalas drag|stång och är ett substantiv.

Ordformer av dragstång

Singular

dragstång
obestämd grundform
dragstångs
obestämd genitiv
dragstången
bestämd grundform
dragstångens
bestämd genitiv

Plural

dragstänger
obestämd grundform
dragstängers
obestämd genitiv
dragstängerna
bestämd grundform
dragstängernas
bestämd genitiv

Dragstång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dragstång

  1. På lastbilar och bussar används en koppling som kallas bygelkoppling för att koppla till kärror och släpvagnar. Motsvarigheten till handsken på dragstången vid personbilens dragkrok är en dragögla. Då dragstången trycks in i kopplingens bygel fälls en bult, fäst i bygeln, automatiskt ner genom dragöglan och kopplingen är låst. En vanlig typ i Sverige är VBG. Olika typer av släpfordon behöver olika egenskaper. Exempelvis måste en koppling som ska användas till en kärra kunna ta vertikala laster. Tidigare delades draganordningar i kopplingsklasser beroende av vilken typ av släpfordon de skulle användas till. Detta är sedan 2003 inte detaljreglerat men kopplingsanordningen måste fortfarande vara anpassad för det släpfordon som skall kopplas. (källa)
  2. En dragstång (engelska: truss rod) är en del av en gitarr vars funktion är att stabilisera och justera halsens krökning (kallad relief). Det första dragstångspatentet togs 1921 av Thaddeus McHugh på Gibson men liknande idéer kan ses i patent så tidigt som 1908. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: