Driftskapital Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder driftskapital, varianter, uttal och böjningar av driftskapital

Driftskapital synonym, annat ord för driftskapital, vad betyder driftskapital, förklaring, uttal och böjningar av driftskapital.

Vad betyder och hur uttalas driftskapital

Driftskapital uttalas drift(s)|kap|it|al och är ett substantiv.

Ordformer av driftskapital

Singular

driftskapital
obestämd grundform
driftskapitals
obestämd genitiv
driftskapitalet
bestämd grundform
driftskapitalets
bestämd genitiv

Plural

driftskapital
obestämd grundform
driftskapitals
obestämd genitiv
driftskapitalen
bestämd grundform
driftskapitalens
bestämd genitiv

Variantstavning singular

driftkapital
obestämd grundform
driftkapitals
obestämd genitiv
driftkapitalet
bestämd grundform
driftkapitalets
bestämd genitiv

Variantstavning plural

driftkapital
obestämd grundform
driftkapitals
obestämd genitiv
driftkapitalen
bestämd grundform
driftkapitalens
bestämd genitiv

Driftskapital är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet driftskapital

  1. Under Nordiska Kullager-Aktiebolagets tid åren 1916-1921 uppfördes också ett modernt bergstekniskt laboratorium, men företaget gjorde konkurs under den ekonomiska krisen efter första världskriget och Forsbacka måste träda i likvidation 1921. För att skydda namnet Forsbackas anseende döptes bolaget tillfälligt om till Margretehills Jernverks AB. Margretehill var bolagets lantgård. Företaget Nydqvist och Holms väldiga stålgjuteribyggnad för leverans av en jätteorder av lok till Ryssland från samma år togs aldrig i bruk för sitt ändamål men står fortfarande kvar. Nydqvist och Holm gjorde en viktig insats genom att förse verket med driftskapital så att det kunde hållas igång under likvidationstiden. (källa)
  2. År 1647 uppfördes masugn, gruvfogdebostad och bruksgård i nuvarande Masugnsbyn. Detta namn användes emellertid inte då, utan anläggningarna kallades för Junosuando gruva och Junosuando masugn. Malmen bröts genom tillmakning och bars på bårar till masugnen, som bara låg 60 meter från gruvhålet. Efter krossning och rostning smältes malmen i masugnen till tackjärn. Detta transporterades till Torneälven och fördes till Kengis, där en hammarsmedja anlades. Redan efter några år som gruvägare hade emellertid Arendt Grapes gjort slut på sitt driftskapital och satt sig i skuld till kronan. Därför trädde de från Republiken Förenade Nederländerna inflyttade affärsmännen och bröderna Abraham och Jacob Momma in i rörelsen 1653, löste in Grapes skuld och övertog två tredjedelar av företaget. Grape blev kvar som platschef, men i realiteten var det bröderna Momma som bestämde. Den gamla masugnen revs och ersattes med en ny. En väg anlades från masugnen till Torneälven för att underlätta transporterna, och Kengis bruk byggdes ut. Någon gång kring 1660 anlades också en kopparhytta i Masugnsbyn för att smälta kopparmalm från bröderna Mommas nya koppargruva i Svappavaara. Denna hytta blev dock inte så långvarig utan var i förfall 1674. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.