Dykarsjuka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dykarsjuka, varianter, uttal och böjningar av dykarsjuka

Dykarsjuka synonym, annat ord för dykarsjuka, vad betyder dykarsjuka, förklaring, uttal och böjningar av dykarsjuka.

Vad betyder och hur uttalas dykarsjuka

Dykarsjuka uttalas dyk|ar|sjuka och är ett substantiv.

Ordformer av dykarsjuka

Singular

dykarsjuka
obestämd grundform
dykarsjukas
obestämd genitiv
dykarsjukan
bestämd grundform
dykarsjukans
bestämd genitiv

Dykarsjuka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dykarsjuka

  1. När kroppen är under tryck, som vid dykning, ökar gasernas mängd i våra muskler och andra organ. När trycket sedan minskar vid uppstigningen, vill gasen ut ur vävnaderna och kan bilda gasbubblor i blodet. Detta kan ge dykarsjuka. Syrgasen reagerar med andra ämnen och förbrukas, så syret bidrar inte till detta problem, men det gör kvävet. För att slippa dykarsjuka krävs långsam uppstigning till ytan, samt att stanna på vägen upp och "vädra ur" kväve ur kroppen. (källa)
  2. Andra fiskar som saknar simblåsa är till exempel makrill. Fiskar med simblåsa drabbas av dykarsjuka om de fångas på djupare vatten och kan därmed inte överleva vid sportfiske. (källa)
  3. När man dyker utsätter man kroppen för stora tryckvariationer. Detta kan i värsta fall leda till spruckna trumhinnor, squeeze, dykarsjuka eller luftemboli. Till detta måste man se upp för kvävenarkos och syrgasförgiftning på grund av det ökade trycket. (källa)
  4. En tryckkammare är en kammare, oftast gjord av stål, som tål invändigt övertryck. Dessa kan trycksättas för att simulera olika djup och dykningar. Tryckkammare används bland annat för att behandla personer som drabbats av dykarsjuka, så kallad dekompressionsbehandling. (källa)
  5. Trycket ökar med vattendjupet, och på större djup måste luften levereras under tryck till dykarklockorna med pumpar, som till en början var handdrivna. Detta ledde till att de första fallen av dykarsjuka konstaterades på 1800-talet i samband med bygge av järnvägsbropelare under vattnet med hjälp av kassuner, som fylldes med komprimerad luft för att utestänga vattnet. Redan från början kunde man observera att arbetarna insjuknade mycket snabbt, kort efter att de återvänt till ytan. De vanligaste symptomen var klåda och lättare smärtor i leder, men symptomen ökade i takt med att arbetarna vistades längre tid i kassunen. Arbetarna blev yra när de återvände till ytan, blev förlamade i kroppsdelar och förlorade sedan medvetandet och avled, allt inom loppet av några få minuter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.