Dysterkvist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dysterkvist, varianter, uttal och böjningar av dysterkvist

Dysterkvist synonym, annat ord för dysterkvist, vad betyder dysterkvist, förklaring, uttal och böjningar av dysterkvist.

Vad betyder och hur uttalas dysterkvist

Dysterkvist uttalas dyster|kvist och är ett substantiv.

Dysterkvist betyder:

Ordformer av dysterkvist

Singular

dysterkvist
obestämd grundform
dysterkvists
obestämd genitiv
dysterkvisten
bestämd grundform
dysterkvistens
bestämd genitiv

Plural

dysterkvistar
obestämd grundform
dysterkvistars
obestämd genitiv
dysterkvistarna
bestämd grundform
dysterkvistarnas
bestämd genitiv

Dysterkvist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dysterkvist

  1. Vid premiären 14 januari 1982 på Göta Lejon delade Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Lena Nyman och Gösta Ekman på styckets många olika roller, där rollfigurernas namn anspelar på rollfigurernas grundläggande karaktärsdrag utifrån de fyra temperamenten. Som exempel kan nämnas den sävliga Frida Fleggman, den arge Kurt S Wresig, den gladlynte greve Niklas von Sanguin, den melankoliske Alvar Dysterkvist och kommissarie Kolerik Wresig. Andra, mindre framträdande karaktärer introduceras också i handlingen i snabb takt.
  2. Skådespelet börjar med att den lättsinniga greven Niklas von Sanguin väntar besök av den rike bankiren Kurt S. Wresig. Wresig har vid besöket med sig sin förtjusande men något långsamma kammarjungfru Frida Fleggman, samt en mystisk främling, Alvar Dysterkvist. Greven blir snabbt förälskad i fröken Fleggman, men under besöket visar det sig snart också att greven blivit ruinerad. Hans hus beslagtas av Wresig som flyttar in där med sitt hushåll. Greven som blivit ruinerad får stanna i huset, men blir förvisad till att bo i en skrubb. När den rike Wresig därefter plötsligt dör under oklara omständigheter uppstår frågan om det är ett mord och vem som i så fall är den skyldige. Kommissarie Kolerik Wresig, som dyker upp för att utreda fallet, påstår sig därtill vara Kurt S. Wresigs son och menar att han har rätt till arvet och till fröken Fleggman. Greven och fröken Fleggman har inlett en kurtis, men fröken Fleggman förhåller sig samtidigt lojal mot Wresig och låter kommissarien uppvakta henne. Många förvecklingar uppstår sedan mellan de väldigt olika karaktärerna.
  3. Rollfigurerna i pjäsen har bland annat tolkats som representerande olika klasser i svensk socialhistoria under 1900-talet. Greven von Sanguin har tolkats som representant för den adliga överklassen vars betydelse överflyglas av den moderna kapitalismen, representerad av den rike Wresig. Fröken Frida Fleggman har tolkats som representerande arbetarklassen och Alvar Dysterkvist som representerande medelklassen.
  4. Alvar Dysterkvist, mystisk främling - Tage Danielsson. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.