Eld Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder eld, varianter, uttal och böjningar av eld

Eld synonym, annat ord för eld, vad betyder eld, förklaring, uttal och böjningar av eld.

Synonymer till eld

Vad betyder och hur uttalas eld

Eld uttalas eld och är ett substantiv -en -ar – Sammansättningsfog, se resp. ord..

Ordformer av eld

Singular

eld
obestämd grundform
elds
obestämd genitiv
elden
bestämd grundform
eldens
bestämd genitiv

Plural

eldar
obestämd grundform
eldars
obestämd genitiv
eldarna
bestämd grundform
eldarnas
bestämd genitiv

Eld är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Eld på Engelska

 • fire - conflagration
 • fire - gun battle, exchange of fire, firearm, open fire, cease fire!

Hur används ordet eld

 1. En lägereld är en brasa tänd på en lägerplats. Lägereldar är populära inom camping, särskilt bland organiserade campare såsom scouter. Utan nödvändiga säkerhetsåtgärder kan en lägereld vara potentiellt farlig. En viss kunskap krävs för att kunna bygga en stabil eld, att kunna hålla den vid liv, och att släcka den ordentligt. Inom scoutrörelsen kallas lägerelden även lägerbålseld. (källa)
 2. En eldslukare är en artist som kan kväva eld genom att stoppa brinnade facklor eller andra bloss i munnen. Eldslukare är vanliga på cirkusar och som gatuartister. (källa)
 3. Riddarholmskyrkans brand var en eldsvåda som drabbade Riddarholmskyrkan genom ett blixtnedslag i kyrktornet den 28 juli 1835 i Stockholm. (källa)
 4. Eld-typ-Pokémon är bra mot gräs-Pokémon, insekts-Pokémon, is-Pokémon och stål-Pokémon. Eld-attacker är dåliga mot Pokémon-drakar, sten-Pokémon och vatten-Pokémon. De första vilda eld-Pokémon man stöter på kommer oftast runt mitten av spelet. En av de Pokémon man får välja mellan i början av spelet är av denna typ. Eld-Pokémon är svaga mot attacker av typerna mark, sten och vatten. Några eldattacker är Ember, Flamethrower, Fire blast och Lava Plume. Exempel på eld-Pokémon är Charizard, Typhlosion, Blaziken, Infernape, Rapidash, Entei, Camerupt och Chimchar. Eld-pokémon har bra special-attack. (källa)
 5. Kamin och spis används ofta för vedeldning. Nackdelen med dessa för bostadsuppvärming är att de ger värme endast när det brinner och att bostäderna kan hinna kylas ner kraftigt nattetid när elden har brunnit ut. För att minimera detta finns vanligtvis ett rökgasspjäll som kan stängas till för att minimera värmeförlusterna genom skorstenen. Det är viktigt att elden brunnit ut helt innan spjället stängs eftersom det annars vid syrgasunderskott kan bildas kolmonoxid, som är en mycket giftig gas. Numera används kamin och spis endast i mindre sportstugor, manskapsbodar och liknande eller som sekundär värmekälla, det vill säga som ett komplement till annan värme vid till exempel strömavbrott. (källa)
 6. Natten mellan den 19 och 20 december 1875 brann Centraltryckeriet. Vid denna eldsvåda dog fyra människor och Heinrich Neuhaus unika panorama över Stockholm förstördes. Panoramat var just under tryckning och även de litografiska stenarna blev oanvändbara. (källa)
 7. Rök är en dispersion av fasta och flytande partiklar finfördelade i luft eller annan gas. Rök har ofta sitt ursprung i eld, och den kan jämföras med dimma, emulsion och skum. (källa)
 8. Ett eldstål eller tändstål är ett redskap med vilket man kan skapa gnistor. Det används tillsammans med ett stycke flinta och en bit fnöske för att göra upp eld. Metoden bygger på principen att skapa friktionsvärme som kan antända fnösket – eller något annat eldfängt. (källa)
 9. Finnarna valde ut torra skogsmarker, helst södersluttningen av en bergås. Ju högre belägen, desto bättre var marken, för då minskade faran för nattfrost med åtföljande nödår och svält. På den utsedda platsen fälldes alla träden och fick ligga och torka till nästa sommar, då sveden antändes. Detta skulle enligt en gammal tradition ske på tre ställen och med tre slags eld: skotteld, flinteld och gnideld, som uppkom genom att trästycken gneds mot varandra. Då eldarna möttes, skulle det smälla, och ju hårdare det small, desto bättre blev rågen, trodde man. Så snart elden slocknat, och innan ännu askan svalnat, skyndade man sig att uppluckra marken med en hacka eller med en enkel harv bestående av granar med vidsittande grenstumpar. Därefter såddes finnrågen och myllades ned med en buskharv. (källa)
 10. Eldledare, soldat eller officer som bestämmer var, hur och när den indirekta elden skall verka. Indirekt eld är all verkanseld där skytten inte ser målet och därför behöver någon som anmäler mål och reglerar elden – en eldledare. Eldledare arbetar inom jägarförband, samt i eldledningsvagnar (till exempel EPBV 90), spaningsplutoner eller som bekämpningsassistenter inom pansarförband. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.