Ellips Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ellips, varianter, uttal och böjningar av ellips

Ellips synonym, annat ord för ellips, vad betyder ellips, förklaring, uttal och böjningar av ellips.

Synonym till ellips

Vad betyder och hur uttalas ellips

Ellips uttalas ellips [-ip´s] och är ett substantiv -en -er.

Ellips betyder:

Ordformer av ellips

Singular

ellips
obestämd grundform
ellips
obestämd genitiv
ellipsen
bestämd grundform
ellipsens
bestämd genitiv

Plural

ellipser
obestämd grundform
ellipsers
obestämd genitiv
ellipserna
bestämd grundform
ellipsernas
bestämd genitiv

Ellips är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ellips på Engelska

  • ellipse, oval

Hur används ordet ellips

  1. Cembalo (svenskt uttal: ), plural cembalor eller cembali, är ett klaverinstrument, nära släkt med spinett och virginal. Ordet är italienskt och en ellips av gravicembalo eller clavicembalo. Cembalon förekom sparsamt i Sverige och blev vanlig först under instrumentets renässans på 1900-talet. Under 1600- och 1700-talen kallades cembalo på svenska vanligen klavicymbal eller bara klaver. Det senare ordet använde man dock oftare om det vanligare klavikordet. Man kunde också använda den franska termen clavecin (clavessin, klavecin, med flera stavningar). (källa)
  2. En mindre vanlig variant av latitud är elliptisk latitud, vilken med fördel används vid beräkningar av gravitationsfältet kring jorden. Denna latitud kan definieras genom att betrakta storlek och form hos en ellips som är konfokal med (har samma brännpunkter som) den ellips som utgör skärningen med det meridianplan som innefattar den punkt vars elliptiska latitud avses, och den rotationsellipsoid som används, och dessutom passerar genom punkten själv. (källa)
  3. Mandorla, eller mandelgloria, är en upprättstående "mandelformad" (därav namnet) ljusgloria i form av en spetsig ellips, som omger Kristusgestalten eller jungfru Maria i medeltida konst. Det är en strängt geometrisk symbolform som består av det fält där två lika stora bredvid varandra liggande cirklar överlappar varandra när deras respektive mittpunkter sammanfaller med varandras omkrets. Medeltida ordnar och gillen använde inte sällan denna form i sina sigill. (källa)
  4. En oval (av latin: ovum, 'ägg') är en figur som konstruerats från två par bågar med olika radier (se figuren). Bågarna förenas i punkter där tangenterna till bågarna sammanfaller, vilket ger en slät övergång. Förutom vid dessa föreningspunkter har alla punkter i en oval en konstant krökningsradie, medan krökningsradien för punkterna i en ellips förändras kontinuerligt. (källa)
  5. Oculus (oxöga, latin 'öga') är en oval-, ellips- eller cirkelformad öppning i en vägg, en kupol eller i form av en rund takkupa. Om den har ett mönster i sig i form av exempelvis en blomma, kallas den ett rosettfönster. (källa)
  6. Pleonasm är ett ord, eller en ordföljd, som kan utelämnas ur det stycke som det tillhör, utan att innebörden i stycket ändras. Ofta består pleonasmen således av upprepade synonymer eller av en fras där flera delar har samma betydelse. Om läsförståelsen inte påverkas kan onödiga ord också betraktas som pleonasmer, till exempel "Polisen har gripit en man, som redan är väl känd sedan tidigare." Om mannen är känd av polisen, måste det naturligtvis vara sedan tidigare. Uttrycket 'sedan tidigare' är därför pleonastiskt och kan uteslutas utan att innebörden förändras. Ofta krånglas meningsbyggnaden till genom en onödig konstruktion med bisats som till exempel "På söndag har vi ett snöområde, som drar in från sydväst." I stället bör man skriva "På söndag drar ett snöområde in från sydväst." Pleonasmen kan även beskrivas som den direkta motsatsen till stilfiguren ellips. (källa)
  7. Brännpunkt – inom geometri: se ellips, parabel och hyperbel. (källa)
  8. Ellips (matematik) – en geometrisk figur i ett plan, en geometrisk ort för en punkt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.