Ensidig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ensidig, varianter, uttal och böjningar av ensidig

Ensidig synonym, annat ord för ensidig, vad betyder ensidig, förklaring, uttal och böjningar av ensidig.

Synonym till ensidig

Vad betyder och hur uttalas ensidig

Ensidig uttalas en|sid|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av ensidig

Böjning (i positiv) ensidig en ~ + subst. ensidigt ett ~ + subst. ensidiga den/det/de ~ + subst. ensidige den ~ + mask. subst. Komparation ensidigare en/ett/den/det/de ~ + subst. ensidigast är ~ ensidigaste den/det/de ~ + subst.

Ensidig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet ensidig

  1. Halsböld eller peritonsillit, är en böld som utvecklas bakom en av halsmandlarna. Det orsakas oftast av antingen munhålans egna bakterier (alfastreptokocker) eller av vanliga streptokocker. Huvudsymtomen är ensidig halssmärta, och svårigheter att gapa på grund av smärta, detta kallas trismus. Behandlas oftast med tömning av bölden samt antibiotika. (källa)
  2. Hemiplegi är en ensidig förlamning, som bland annat kan uppstå vid stroke på ena av hjärnans hemisfärer i den del pyramidbanorna projicerar, så att alla motorbanor från den kroppshalvan skärs av. Eftersom pyramidbanorna korsar medellinjen i höjd med förlängda märgen, det vill säga korsar från höger till vänster sida, kommer en skada på höger sida att ge upphov till en förlamning på vänster kroppshalva. Beroende på orsak till skadan, kan pyramidbanan förstöras helt eller delvis. Är bara delar av pyramidbanan från en hemisfär skadad har man kvar viss rörelseförmåga med nedsatt styrka, vilket kallas för hemipares. (källa)
  3. Bland husdjuren är kolik vanligast och allvarligast hos häst, där den kan ha många orsaker. Kommer en häst lös och äter stora mängder havre uppstår en överfyllnad av magsäcken, vilken inte kan tömmas genom kräkning som hos andra djur. Ensidig utfordring med halm kan orsaka blindtarms- eller grovtarmsförstoppning. Lägesförändringar (tarmvred), särskilt av grovtarmen, ger också kolik. (källa)
  4. Liljekonvaljen är en flerårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög. Den har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd. Bladen är stora och brett lansettlika och kommer direkt från jordstammen. Liljekonvalj blommar i maj – juni med vita blommor som sitter i en bågböjd, ensidig klase. Blomstängeln är sidoställd och blommorna är hängande och mycket väldoftande. Kalken är klocklik med sex korta flikar och rent vit eller sällan rosa. (källa)
  5. Skriftliga låneavtal kallas skuldebrev om lånet avser pengar. Ett skuldebrev behöver dock inte vara ett avtal i juridisk mening. Det kan lika gärna vara en ensidig utfästelse ställd till innehavaren. Staten och större företag använder sig av detta för att låna upp pengar, genom att sälja (emmitera) någon form av standardiserat skuldebrev. Det kan exempelvis vara obligationer eller statsskuldväxlar. Handel med sådana lån sker på kreditmarknaden. (källa)
  6. Andra sjukdomar som kan orsaka symtom som liknar migränhuvudvärk inbegriper: temporalisarterit, Hortons huvudvärk, akut glaukom, hjärnhinneinflammation och subaraknoidalblödning. Temporalisarterit uppträder vanligtvis hos personer som är över 50 år och orsakar ömhet över tinningen, Hortons huvudvärk orsakar ensidig nästäppa, tårar och svår smärta runt ögonhålorna, akut glaukom är förknippat med synproblem, hjärnhinneinflammation med feber, subaraknoidalblödning i fall då det uppträder väldigt snabbt. Spänningshuvudvärk är vanligtvis tvåsidig, icke-pulserande och mindre handikappande. (källa)
  7. Monolitisk av grekiska monos, "en" och lithos, "sten". I politiska och ideologiska sammanhang är det en ensidig (och tvångsmässigt) uppbyggd samhällsåskådning. Som en solid "pelare" utan tillstymmelse till mångformighet, variation eller möjlighet att komma in i och förändra. Inte sällan är en monolitisk ideologi också fundamentalistisk. Begreppet används oftast av kritiker. (källa)
  8. Musarm är ett samlingsnamn för värk och stelhet i arm, nacke, axlar, rygg, handled och fingrar. Besvären beror bland annat på låsta monotona arbetsställningar då musklerna ansträngs ensidigt under en lång period, till exempel vid datoranvändning. (källa)
  9. Alla livsmedel som innehåller protein innehåller även aminosyror, men vissa livsmedel innehåller en mindre mängd av vissa aminosyror – och om aminosyran i fråga är en essentiell aminosyra betraktas proteinet inte som fullvärdigt. Äter man en ensidig kost med livsmedel innehållande ofullvärdiga proteiner kommer man till slut att ta skada. Om man både äter ett livsmedel som är fattigt på exempelvis tryptofan (essentiell aminosyra) och ett annat livsmedel som är rikt på denna aminosyra innebär det att man ändå får i dig tillräckligt av den. Det slitna uttrycket allsidig kost beskriver alltså fortfarande något som alla behöver. När man upptäckte att det finns skillnader mellan proteinerna i olika livsmedel, utvecklades en metod att värdera protein som fick namnet biologiskt värde (BV). (källa)
  10. Pellagra är vanlig i länder där man lever på ensidig majskost och behandlas främst genom tillförsel av nikotinsyreamid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.