Epoxi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder epoxi, varianter, uttal och böjningar av epoxi

Epoxi synonym, annat ord för epoxi, vad betyder epoxi, förklaring, uttal och böjningar av epoxi.

Vad betyder och hur uttalas epoxi

Epoxi uttalas ep|oxi [-åk´si] och är ett substantiv -n.

Epoxi betyder:

Ordformer av epoxi

Singular

epoxi
obestämd grundform
epoxis
obestämd genitiv
epoxin
bestämd grundform
epoxins
bestämd genitiv

Epoxi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet epoxi

  1. Glasfiber används ofta som armering i plaster för att öka styvheten. Bland annat plastbåtar tillverkas genom att en glasfiberväv bestryks med en plast, oftast en polyester men även epoxi används, som härdar och binder samman glasfibern. (källa)
  2. Kolfiber är ett armeringsmaterial som består av tunna dragna trådar av kol, vävda eller tvinnade till mattor, vävar eller band. Kolfiber används tillsammans med epoxi-, poly- eller vinylester för att tillverka lätta och starka konstruktioner till bilar, båtar, cyklar, fiskespön och -rullar, golfklubbor, hockey- och bandyklubbor, flygplan, helikoptrar, hjälmar, rullbräden, skidor, skidstavar, surfbräden, tennisracketar, vapen och mycket annat. (källa)
  3. Epoxi-, poly- eller vinylester armerad med kolfiber. (källa)
  4. Lack (via latinets laca från arabiska lakk och persiska lāk som betyder rödfärg) är en lösning av naturhartser eller plast och flyktiga lösningsmedel såsom olja, eller vatten i vattenbaserade lacker. Lack använt som en färglös substans eller innehåller pigment för att få en önskad effekt. Metoder finns även för lack i pulverform utan lösningsmedel. Pulverlack ger jämfört med andra lackeringsmetoder en fin yta trots sin goda motståndskraft mot mekaniskt slitage. Lackning utförs som skyddande eller dekorativ ytbehandling på de flesta material såsom epoxi, läder, metall, trä och tyg. Lack påförs med pensel, målarrulle eller vid industriell ytbehandling genom sprutning. (källa)
  5. Ett laminat används i båtbygge, en glasfiberarmerad plastbåt är uppbyggd av polyester eller epoxi samt glasfiber. Det förekommer även laminerade distansmaterial i en båts skrov eller däck som kan bestå av till exempel skivor av polyuretanskum. (källa)
  6. I oljebaserad färg sker en härdning i form av oxidation av en torkande olja, till exempel linolja. Andra härdande färger är så kallade latexfärger, en typ av dispersionsfärg där bindemedlet är en polymerharts dispergerad i en vätska, ofta vatten, och vars polymerer binds ihop efterhand som vätskan avdunstar. Ytterligare exempel är tvåkomponentfärger som härdar genom kemisk reaktion mellan komponenter som man blandar ihop just före användningen, finns bland annat med epoxi- eller polyuretanbindemedel. Dessa färger som ger ett härdat färgskikt kan vara antingen lösningsmedels- eller vattenbaserade. (källa)
  7. Skeddrag är ett fiskedrag som vaggar och gungar i vattnet och är sjunkande, saknar haksked. Namnet kommer ursprungligen från att man förr i tiden använde en vanlig sked som man borrade hål igenom. Tillverkas av metall eller epoxi. En variant på skeddrag är trollingsked, som används vid trolling. Generellt kan sägas att långsmala skeddrag är avsedd till kustfisket där draget fiskas snabbt och ytligt medan rundare skeddrag är avsedd till insjöfisket efter exempelvis Gädda där draget fiskas långsammare och går djupare. Skeddrag fungerar genom att efterlikna en förvirrad eller skadad betesfisk och lockar därför endast rovfiskar som äter andra fiskar. En annan variant på skeddrag är vassdrag, där man fäståltrådar som går utöver kroken och skyddar mot såväl vass som nate. (källa)
  8. Epoxi är en härdplast som polymeriserar med hjälp av en härdare och tillhör gruppen epoxiplaster. Vanliga härdare är diaminer. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.