Extas Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder extas, varianter, uttal och böjningar av extas

Extas synonym, annat ord för extas, vad betyder extas, förklaring, uttal och böjningar av extas.

Synonymer till extas

Vad betyder och hur uttalas extas

Extas uttalas ext|as [-a´s] och är ett substantiv -en.

Extas betyder:

Ordformer av extas

Singular

extas
obestämd grundform
extas
obestämd genitiv
extasen
bestämd grundform
extasens
bestämd genitiv

Extas är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Extas på Engelska

  • ecstasy - to be in ecstasy

Hur används ordet extas

  1. Att en människomassa kan betraktas som en psykologisk enhet, ett slags kollektiv personlighet, är en uppfattning som är allmänt erkänd av psykologer, vilka skildrat de massrörelser, masshysteri, betingade av skräck, hänförelse eller extas, som plötsligt, under vissa yttre inflytelser, kan gripa tusentals människor på samma sätt, som motsvarande känslor griper individen. (källa)
  2. Under den kommande perioden uppträdde profeter vars budskap ofta är mer kortfattade. Det handlar ofta om att de griper in i särskilda situationer. Många profeter profeterade under extas och särskilda profetskolor med profetlärjungar förekom. Elia och Elisha gjorde även under. (källa)
  3. Även om slagord idag förknippas mest med politik är ursprunget sannolikt till stor del religiöst och fortfarande förekommer slagord och liknande i religiösa grupperingar. Väckelsemötena och 1970-talets väggklotter Jesus ser dig är några kända exempel. Vidare bär många slagord och den muntliga slagordskulturen stor likhet med religionens mantran då samma fraser repeteras om och om igen och kan sätta individer eller grupper i extas. (källa)
  4. Det vetenskapliga namnet Carcinus kommer från det grekiska ordet för krabba. Artnamnet meanas syftar på menaderna, kvinnor i den grekiska mytologin som deltog i festligheter kring, och avdyrkan av den grekiska vinguden Dionysos, och dansade och drack till dess de fylldes av en sådan extas att de slet både djur och människor i stycken. (källa)
  5. Trans (av engelska trance, från fornfranska transe, "övergå från liv till död", ursprungligen av latin transeo, "gå över ", "överskrida") är ett dissociationstillstånd, ett själsligt och kroppsligt tillstånd då man faller i dvala eller, den direkta motsatsen, exalterad upphetsning. Tillståndet uppnås genom autosuggestion eller hypnos. Inom humaniora och teologi används termen extas. Om tillståndet är ofrivilligt är det patologiskt, och kallas transtillstånd. Trans är även ett normaltillstånd och man glider in och ut ur trans vid olika aktiviteter där man fokuserar intensivt på en uppgift. (källa)
  6. Inom kristendomen räknas tungotalet som en av de andliga nådegåvorna. Inom den karismatiska rörelsen där detta praktiseras tolkas det vanligen som att en människa genom Guds inspiration får ord på ett främmande språk, som hon sedan frivilligt kan välja att tala. I litteratur som förhåller sig skeptisk till tungotal beskrivs tungotalet ibland som ett tillstånd av extas och att personen upplever att en ande tagit över personens kropp, vilket är felaktigt eller mycket ovanligt inom karismatisk kristendom. (källa)
  7. En völva eller vala (fornisländska: vǫlva, av vǫlr, stav, trollstav) är en "fornnordisk spåkvinna" eller "shaman" som i profetisk extas skådar in i framtiden. Flera völvor (valor) omtalas i den fornnordiska litteraturen. Mest bekant är den sierska som uppträder i Valans spådom (fornisländska: Vǫluspá), den inledande sången i den Poetiska Eddan. Den beskriver världens skapelse och undergång i nordisk mytologi. Ett annat exempel är beskrivningen i Erik Rödes saga kapitel 4 av hur völvan Torbjorg på Grönland gick till väga vid sitt siande. (källa)
  8. Extas (av grekiska e'kstasis, egentligen "bortryckande från ett läge", av e'k, "ur, från", och sta'sis, "ställning") har inom medicinen betydelsen av tillstånd i hjärnan, under vilka vissa föreställningar, mest av religiöst innehåll, så rycker själen med sig, att den liksom kommer ur sitt vanliga läge och blir mer eller mindre otillgänglig för yttervärlden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.