Fabrik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fabrik, varianter, uttal och böjningar av fabrik

Fabrik synonym, annat ord för fabrik, vad betyder fabrik, förklaring, uttal och böjningar av fabrik.

Synonym till fabrik

Vad betyder och hur uttalas fabrik

Fabrik uttalas fabr|ik [-i´k] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av fabrik

Singular

fabrik
obestämd grundform
fabriks
obestämd genitiv
fabriken
bestämd grundform
fabrikens
bestämd genitiv

Plural

fabriker
obestämd grundform
fabrikers
obestämd genitiv
fabrikerna
bestämd grundform
fabrikernas
bestämd genitiv

Fabrik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fabrik på Engelska

  • plant, factory - sulphate plant, straight from the factory, manufacture, work in a factory

Hur används ordet fabrik

  1. Gobeläng är en handvävd tapet med bilder. Ursprungligen är det namnet på en vävd tapet som tillverkats vid Manufacture Nationale des Gobelins, en fabrik i Paris som namngetts efter dess forna ägare färgarfamiljen Gobelin, där man tillverkat gobelänger sedan 1662. Ofta används namnet mer generellt om vävda tapeter. (källa)
  2. Godistillverkningen i Sverige startade efter att chokladdrycken fått uppmärksamhet. Under 1600-talet spreds kunskapen att raffinera socker i Europa och under 1700-talet började apoteken att producera kandisocker (även kallat bröstsocker). Det bestod av kristalliserade sockerlösningar smaksatta med kryddor. Eftersom socker var dyrt och exklusivt riktade det sig till förmögna. Apotekens monopol på karameller stod sig fram till slutet av 1800-talet, då den skånska sockerbetsproduktionen tog fart och godisfabriker kom till. År 1872 började Cloetta tillverka chokladkakor och praliner i en fabrik. I början av 1900-talet blev godistillverkningen storskalig och godisförsäljningen till allmänheten tog fart. De första decennierna på 1900-talet var det främst gräddkola som gällde, sedan kom tillverkning av skumgodis och gelégodis på 1930-talet. Tillverkarna experimenterade med former och många finns ännu kvar, som geléhallon, sega råttor, geléhjärtan, gröna grodor och verktygsformade godisbitar. (källa)
  3. Sveriges första husvagnsfabrik, SMV, startades 1948 i Örebro och följdes under 50- och 60-talen av Kabe (1958-), Polarvagnen (Polar) (1964-), Cabby (1964-2016). Det finns totalt cirka 200 000 husvagnar i Sverige. Till Europas största tillverkare märks främst Hobby (1967-), Knaus (1961-), Dethleffs (1931-), LMC (1959-), Hymer (1948-), TEC (1957-), och Tabbert (1953-) (samtliga Tyskland) och Adria (1965-) (Slovenien). (källa)
  4. Industriort eller industrisamhälle är ett samhälle eller stad som växt fram kring en fabrik under den industriella epoken från slutet av 1700-talet och framåt. Dessa samhällen kan vara bruksorter som har expanderat eller samhällen som formats kring en nyanlagd industri. (källa)
  5. Desinvestering, eller divestering, kan betyda avveckling av eller minskning av realkapitalet. I mer specifik betydelse innebär desinvestering ett verktyg för att påverka en nations politik, att företag, banker och institutioner väljer att inte investera i eller på andra sätt gynna den nation man vill påverka. Desinvesteringskampanjer anses ha påverkat företag. Assa Abloy avslöjades ha en fabrik i en illegal israelisk bosättning på ockuperat palestinskt område. Strax därefter meddelade Assa Abloys ledning att man skulle dra sig tillbaka från området. Veolia Transport drog sig ur ett spårvägsprojekt i Jerusalem, sannolikt till följd av protester. (källa)
  6. Upptäckten att en blandning av sand och en liten mängd kalk som utsattes för högt ångtryck hårdnade gjordes redan 1880 i Tyskland. År 1898 började produktionen av kalksandsten i Tyskland i större skala. I Sverige kom produktionen igång vid sekelskiftet 1900. Den första tillverkningen skedde vid Ragnhildsborgs kalksandstensfabrik, norr om Södertälje. 1902 anlades en fabrik i Visby och omkring 1904 en fabrik i Lomma. Redan 1911 fanns inte mindre än 16 fabriker runt om i landet. Den ljusgråa stenen blev snabbt populär och användes gärna i industribyggnader, Exempelvis så är de första av Enskedes olika slakthus uppförda av kalksandsten. Produktionen i Ragnhildsborgs kalksandstensfabrik var omfattande och lades ner först på 1930-talet. (källa)
  7. Den första svenska enmansmotorsågen var Be-Bo som tillverkades av AB Bergborrmaskiner i Varberg i samarbete med Göteborgs Lättmetallgjuteri AB. Sågen kom ut på marknaden 1949 och vägde 20 kg. Svärdet gick att vinkla för fällning och kapning. I instruktionsboken kunde man läsa att kvistningsarbete kunde vara tröttande. Vidare smidig att arbeta med var den inte heller, men en motoriserad skogshuggare effektiviserade sig flera hundra procent tack vare Be-Bo. I stället för ett träd varannan timme fälldes, kvistades och kapades fyra per timme. Be-Bo blev en stor framgång på den svenska marknaden och när de båda företagen senare gick samman tog de ett namn som syftade på deras lyckade samarbete, kort och gott, AB Partner. I Sverige var Partner en av de tre ledande tillverkare tillsammans med Jonsereds Fabrikers AB (Raket) och Husqvarna. Alla tre köptes upp av Electroluxkoncernen 1977-1979. Partner är nerlagt medan Husqvarna och Jonsered tillverkas i Husqvarnas fabrik i Huskvarna. (källa)
  8. Red Bull Racing råkade ut för en annan olycka där en bil började brinna i deras fabrik, det påstods att KERS var orsaken till detta. Även Toyota F1 har drabbats av samma sak. (källa)
  9. I Bolivia började den bäras av kvinnorna i aymara och Quechuafolket efter att ha introducerats av brittiska rallare i Bolivia på 1920-talet. De kallar hattarna "bombins" och det var länge en fabrik i Italien som stod för tillverkningen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.