Fascinera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fascinera, varianter, uttal och böjningar av fascinera

Fascinera synonym, annat ord för fascinera, vad betyder fascinera, förklaring, uttal och böjningar av fascinera.

Synonymer till fascinera

Vad betyder och hur uttalas fascinera

Fascinera uttalas fasc|in|era [-?i- el. -si-] och är ett verb -de.

Fascinera betyder:

Ordformer av fascinera

Aktiv

fascinera
infinitiv
fascinerar
presens
fascinerade
preteritum
fascinerat
supinum
fascinerande
presens particip
fascinera
imperativ

Passiv

fascineras
infinitiv
fascineras
presens
fascinerades
preteritum
fascinerats
supinum

Perfekt particip

fascinerad en
~ + subst.
fascinerat ett
~ + subst.
fascinerade den/det/de
~ + subst.

Fascinera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fascinera på Engelska

  • fascinate

Hur används ordet fascinera

  1. Hela tiden dold bakom anonymitetens slöja, ser hon till att hennes medmänniskors liv förbättras (om de förtjänat det) eller i enstaka fall försämras (om de förtjänat det). Detta fungerar bra tills hon träffar en fascinerande ung man vid namn Nino. Nu är frågan: har Amelie modet att åstadkomma för sig själv vad hon gjort för andra. (källa)
  2. Omnibus är en äldre benämning för buss. Det elektriska kvällsljuset på de stora boulevarderna i Paris fascinerade Zorn. I impressionistisk stil skildrade Zorn ensamhet i den moderna stadens vimmel. Ljuset reflekteras i omnibussens immiga fönster och sprids över passagerarnas ansikten och kroppar. Huvudfiguren i bilden är den unga kvinnan med den fyrkantiga hattasken. Bakom henne skymtar en prostituerad kvinna. Båda representanter för den moderna staden med dess kommersiella lockelser och faror. (källa)
  3. Den 1 januari 1962, som vid denna tid ännu inte var helgdag i Storbritannien, gjorde popgruppen The Beatles en provinspelning för skivbolaget Decca i London. Producent var Mike Smith, som tidigare rest till Liverpool för att se gruppen uppträda live på källarklubben Cavern. Smith hade blivit mycket entusiastisk över gruppens karisma på scenen och gruppens nye manager Brian Epstein lyckades förhandla sig till en provinspelning. Den karisma Smith fascinerats av lyckades man dock inte återskapa i studion och skivbolaget tackade nej till ett skivkontrakt. I stället skrev man kontrakt med popgruppen Brian Poole and The Tremeloes, som gjort en provinspelning samma dag. (källa)
  4. Den unge mannen intervjuas av tidningarna och förklarar att han har gått med på att dö men att betalningen är därefter - något som journalisterna verkar acceptera. Såväl tidningarna som stadsbefolkningen är fascinerade av honom men det finns hela tiden en viss mängd med osäkerhet avseende det han avser att göra och ifall det är klokt eller rätt. (källa)
  5. Under 1500-talet startade skolundervisningen för döva. Detta var dock främst tillgängligt för de döva barn som hade rika familjer, eftersom det handlade om privatundervisning. Innan dess hade man lång tid tillbaka felaktigt trott att ljud och språk hängde ihop, hade man inte förmågan att höra kunde man heller inte tillägna sig språk. Inte förrän på 1700-talet startades de första allmänna dövskolorna. Den allra första dövskolan startades i Paris av den franske prästen Abbé de l'Epée. Denna man kom att betyda mycket för teckenspråkets utveckling och ställning. De l'Epée använde sig av den metod som kom att kallas den franska metoden eller teckenmetoden, vilken innebar att undervisningen skedde på teckenspråk. Han fascinerades av de döva elevernas naturliga sätt att kommunicera och ansåg teckenspråk vara lika rikt som talade språk. Han utbildade även dövlärare från många olika länder, vilket gjorde att hans metod spred sig över Europa. (källa)
  6. I operan (som aldrig uruppfördes under tonsättarens livstid) finns det flera moment som återspeglar Janáčeks psykiska 50-årskris. Men hans depression handlade inte bara om skaparproblem, utan om en familjetragedi: hans dotter Olga dog i februari 1903, 21 år gammal. Efter att ha fullbordat Jenůfa sökte Janáček, som ofta använde kompositionsarbetet som ett sätt att fly verkligheten, ett libretto som kunde hjälpa honom att ge uttryck för sin smärta. Han begavs sig till Luhačovice, en märisk badort som var på modet vid den här tiden, för att vila upp sig och samla krafter. Han lärde där känna sin framtida musa, Kamila Urválková, den mähriska riksskogsförvaltarens hustru. (14 år senare skulle han på samma ort möta sitt livs stora kärlek, Kamila Stösslová.) Den 27-åriga, mycket tilldragande Kamila Urválková ville till en början bli skådespelerska, men hennes förnäma och rika familj förhindrade såväl hennes teaterplaner som det tilltänkta äktenskapet med den begåvade och under 1890-talet fortfarande mycket populäre dirigenten och tonsättaren Ludvík Čelanský. Denne förevigade senare kärlekshistorien i en opera med titeln Kamila, som uruppfördes på Nationalteatern i Prag 1897. Janáček fascinerades av Kamila Urválkovás skönhet och ungdom. Den unga kvinnans öde inspirerade honom till hans opera, som dock såg skeptiskt på de tänkbara följderna av ett äktenskap. Operan uruppfördes 25 oktober på Nationalteatern i Brno. (källa)
  7. Theresa Osborne hittar en flaskpost med ett kärleksbrev i och fascineras över vem som skickat den. (källa)
  8. "Lokomotiv" – om en man som fascineras av tåg, aldrig talat med kvinnor och en dag träffar en skrämmande kvinna. (källa)
  9. Scen 5. På stranden. Aschenbach iakttar Tadzio, som leker med de andra barnen, och han begrundar skönheten. Tadzio utför en pantomimisk scen i vilken han visar sitt hat till en rysk familj bland gästerna. Aschenbach fascineras av gossens självmedvetna uppförande. Han funderar över sitt eget liv och sitt oberoende av allt utom sitt arbete. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.