Fat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fat, varianter, uttal och böjningar av fat

Fat synonym, annat ord för fat, vad betyder fat, förklaring, uttal och böjningar av fat.

Synonymer till fat

Andra språk

Fat på Engelska

 • dish - serving dish, saucer
 • drum, barrel - oil drum, draught beer

Hur används ordet fat

 1. Ett ekfat är en tunna av som ofta används vid framställning av spritdrycker, vanligtvis bourbon och sherry. Eftersom trä är levande material kan två i princip identiska tunnor resultera i olika karaktärer på drycken. Vid lagring av whisky används ofta fat från USA där man lagrat bourbon i dem eller Spanien där de använts för sherry. Normalt har ett ekfat en livslängd på ca 50 år men vissa fat kan "hålla" i över 100 år. Ett normalt ekfat används cirka tre-fyra gånger under dess livstid. En vanlig lagringsmetod är att först lagra whisky på en typ av fat för att sedan låta den ligga några månader eller ett år på sherryfat. (källa)
 2. Ett fat, även åm, (tyska Fass, engelska barrel), är en volymenhet för våta varor. Ibland kallades detta fat för helfat, varvid 1 halvfat blev ca 78,5 liter. För petroleumprodukter används idag ofta benämningen fat för 1 US barrel = 42 US gallons eller 35 Imperial gallons ≈ 159 liter. (källa)
 3. Ett oljefat, (oljetunna) i branschen normalt endast kallat fat, är en standardiserad behållare för petroleum, en cylinderformad tunna av stålplåt. Oljefat finns två storlekar 1/4 fat och helfat. Ett oljefat (eng. drum) rymmer ca 208 liter (55 US gallons=208,2 L) och fylls med 200 liter. Diametern är c:a 0,57 m och höjden omkring 0,85 m. Det s.k. kvartsfatet tycks dock rymma 60 L och det finns även 120 L fat, se diskussion. Oljefat kan återanvändas på många sätt, som luffarspisar, grillar och musikinstrument. (källa)
 4. fat (barrel), 159 l - används föråolja och oljeprodukter. (källa)
 5. Single barrel kallas den whiskey som tappas på flaska från ett och samma fat. Eftersom det är faten som ger en stor del av smaken till whiskeyn, och alla fat är individuella, så kommer varje whiskeyflaska att få en egen karaktäristisk smak. Genom avsmakning väljs vilka fat som är mest lovande och lagringsförhållanden och lagringstid optimeras. Ett exempel på single barrel är Wild Turkey Rare Breed. (källa)
 6. För att kunna framställa flytande bränsle från oljesand krävs det stora mängder energi för ångning och raffinering. Denna process genererar i sig två till fyra gånger så mycket växthusgaser per fat färdig produkt som den konventionella framställningen från råolja. Om man sedan räknar med förbränningen av den färdiga produkten så genererar framställningen och förbrukningen 10 till 45 procent mer växthusgaser än förbrukningen av motsvarande mängd konventionellt framställt bränsle hade gjort. (källa)
 7. Knäppupp 3 innehöll tre av Povels kända nummer, Sorglösa brunn, (som det tog tre dygn att skriva och komponera), Naturbarn och Fat Mammy Brown. Naturbarn var först tänkt för Cilla Ingvar, men den tog Povel sedan hand om själv. Först var den en enkel visa med fyra verser, men så småningom kom improvisationen till och numret blev längre. Cilla fick nöja sig med ett annat nummer, nämligen Van att få som jag vill. (källa)
 8. En tunna eller ett fat är en typ av cylindrisk behållare som oftast är gjord av trä eller plåt. Tunnor har sedan länge använts som behållare för våta och torra varor. Trätunnor är i allmänhet laggade. (källa)
 9. Oljepris är en term som vanligtvis avser spotpriset på olja som handlas på New York Mercantile Exchange (NYMEX) eller priset på nordsjöolja som handlas på Intercontinental Exchange (ICE). Nordsjöolja är det som kallas för Brent och den amerikanska oljan kallas för Crude. Priset på olja anges i regel med USA-dollar per fat där ett fat (barrel) är ungefär 159 liter. Oljepriset på dessa spotmarknader anges som råolja av viss kvalitet, som levereras på ett visst ställe. För andra oljekvaliteter, och olja som levereras på andra ställen, betalas ett annat pris, som dock brukar bestämmas i relation till dessa standardiserade oljepriser. Oljan som exempelvis OPEC levererar bestäms i pris i relation till Crude och Brent olja. (källa)
 10. Tallrik (från ty. teller, av it. tagliare, "skära", eg. "skärbräda") är ett platt föremål som används att förtära livsmedel ifrån. Ett liknande, ofta större föremål, avsett att servera ifrån kallas fat. Tallriken skyddar maten mot direkt beröring med underlaget eller en annan persons matportion. Den skyddar även bordet och golvet mot smulor och spill. Beroende på om födan är fast eller flytande används "flata" respektive "djupa" tallrikar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.