Festmåltid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder festmåltid, varianter, uttal och böjningar av festmåltid

Festmåltid synonym, annat ord för festmåltid, vad betyder festmåltid, förklaring, uttal och böjningar av festmåltid.

Synonym till festmåltid

Vad betyder och hur uttalas festmåltid

Festmåltid uttalas fest|mål|tid och är ett substantiv.

Ordformer av festmåltid

Singular

festmåltid
obestämd grundform
festmåltids
obestämd genitiv
festmåltiden
bestämd grundform
festmåltidens
bestämd genitiv

Plural

festmåltider
obestämd grundform
festmåltiders
obestämd genitiv
festmåltiderna
bestämd grundform
festmåltidernas
bestämd genitiv

Festmåltid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet festmåltid

  1. Villkoren för att få bli mästare har varierat. Enligt 1621, 1669 och 1720 års generalämbetsskrå krävdes att gesällen ansökte om mästarskap hos ämbetet, betalade de föreskrivna avgifterna och sedan utförde ett angivet mästarstycke. Efter godkänt mästarprov var det vanligt att den nye mästaren skulle bjuda de övriga ämbetsbröderna på en festmåltid. Efter erhållen mästarvärdighet åtföljdes ungbror, som han kallades, till stadens magistrat för att sväras in som borgare (erhålla burskap). Med burskap hade mästaren även möjligheter att delta i det politiska livet. (källa)
  2. Under fredagskvällen äter man också en liten festmåltid, som inleds med kiddusch, ett helgande av Shabbat, genom att man läser välsignelser över vinet, det särskilda sabbatsbrödet challah samt Shabbat. Detta sker på hemmaplan. (källa)
  3. Svensexa är en sammansättning av orden sven och sexa. Det första ledet, sven, är en äldre benämning på en ung man, i synnerhet en ogift eller sexuellt oerfaren sådan. Andra ledet, sexa, är ursprungligen en lättare festmåltid med start klockan sex på kvällen. (källa)
  4. I kristen tradition, liksom inom judendomen och sjundedagsadventismen räknas söndagen som veckans första dag, och vilodagen infaller alltså på den sjunde dagen, som är lördagen. Den kallas sabbat. Sabbat är vila i Kristus, en vila från egna gärningar och en vila i att Jesus är den som kan ge den verkliga vilan, syndernas förlåtelse för en människa. Inom judendomen är sabbaten viktig. På sabbaten får man, enligt de renläriga judarna, inte arbeta, inte resa lång väg, inte laga mat och mycket annat. Sabbatsmåltiden är en veckoligen återkommande festmåltid. (källa)
  5. Sedan åtminstone 1500-talet har ordet snarare syftat på en påkostad eller större tillställning än en liten, informell sittning. På svenska fungerar gästabud eller festmåltid som synonymer till ordet bankett. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.