Fet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fet, varianter, uttal och böjningar av fet

Fet synonym, annat ord för fet, vad betyder fet, förklaring, uttal och böjningar av fet.

Synonymer till fet

Vad betyder och hur uttalas fet

Fet uttalas fet och är ett adjektiv fett feta.

Ordformer av fet

Böjning (i positiv) fet en ~ + subst. fett ett ~ + subst. feta den/det/de ~ + subst. fete den ~ + mask. subst. Komparation fetare en/ett/den/det/de ~ + subst. fetast är ~ fetaste den/det/de ~ + subst.

Fet är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Fet på Engelska

 • fat - corpulent, fat salaries, a fat director, a fat cigar
 • greasy, fat, fatty - fat(ty) pork, greasy hair

Hur används ordet fet

 1. Man utgår frånågot slags kött (oftast fläskkött) som kokas i fett, finfördelas för hand eller i maskin, saltas, peppras, kryddas. Ibland smaksätts rillettes även med (vitt) vin eller andra alkoholhaltiga drycker. (källa)
 2. Exempel på likartad böjning: Svenska adjektiv komparationsböjs med ändelserna ‑are och ‑ast (fet, fetare, fetast). (källa)
 3. Många kulturer har genom historien sett på fetma som ett resultat av karaktärsfel. De feta individerna i grekisk komedi var frossare och föremål för hån och förlöjligande. Under kristna tider var mat sett som en inkörsport till synderna lättja och lust. Gregorius I och Thomas av Aquino har skrivit om den katolska kyrkans syn på frosseriet, som de fördömer. I moderna västliga kulturer ses övervikt som oattraktivt och fetma är oftast associerat med olika negativa stereotyper. Individer av alla åldrar utsätts för social stigmatisering, och kan bli måltavlor för mobbare och utfrysta av kollegor. Fetma är återigen en anledning till diskriminering. (källa)
 4. Lätta finns i tre olika varianter, Lätta (39 % fett), Mini-Lätta (28 % fett) samt Lätta med Yoghurt (28 % fett) och säljs i åtta europeiska länder. De nordiska Lätta-produkterna produceras i Helsingborg. (källa)
 5. Lättmjölk är en mjölksort som introducerades i Sverige 1967 och innehåller 0,5 % fett. Eftersom vitaminer finns naturligt i det separerade mjölkfettet, så berikas lättmjölk med A- och D-vitamin. (källa)
 6. I ett typsnitt kan i många fall ingå olika varianter. Dessa kan vara de olika grundformerna (rak eller kursiv), olika grovlekar eller sorter (fet, mager) eller olika bredder (kondenserad, extrabred etc). Typsnittet kan innehålla många kombinationer av dessa, som kondenserad mager rak eller extrabred fet kursiv. En hel del typsnitt har dock bara ett fåtal sådana varianter eller saknar dem helt. (källa)
 7. Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (en beteckning som dock även något oegentligt används för tisdagen i stilla veckan), på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blåmåndagen. (källa)
 8. Det finns många olika sorters schampon för olika hårtyper, exempelvis torrt, fett, normalt, slitet eller lockigt. Om ett schampo är för fett hår innebär det således att det är avsett för personer med fett hår och inte att användning av det schampot ger ett fetare hår. Vanligt är också specialschampo för bekämpning av mjäll. Moderna schamposorter saluförs med reklam som lovar olika kraftfulla, t.ex. regenererande effekter för håret. Kombinationsschampon som innehåller balsam för att göra håret mjukt i samband med tvätten ersätter en separat balsambehandling efter hårtvätten. (källa)
 9. Kokosfett eller kokosolja är ett fett som framställs från kopra. Det har vid rumstemperatur fast form, men smälter vid ca 25°C. Kokosfett av god kvalitet har en ren vit färg, och sötaktig lukt och smak. Tack vare dess höga halt mättat fett oxiderar det långsamt och kan vara upp till två år utan att förstöras. Fettet består till ca 92% av mättat fett, varav hälften består av laurinsyra. (källa)
 10. Trädets frukt, valnöten, är botaniskt sett ingen nöt som namnet antyder, utan en stenfrukt. Den innehåller 60 % fett, det mesta fleromättat. Dessutom består valnöten till stor del av protein. Den innehåller också mycket järn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.