Filnamn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder filnamn, varianter, uttal och böjningar av filnamn

Filnamn synonym, annat ord för filnamn, vad betyder filnamn, förklaring, uttal och böjningar av filnamn.

Vad betyder och hur uttalas filnamn

Filnamn uttalas fil|namn och är ett substantiv.

Filnamn betyder:

Ordformer av filnamn

Singular

filnamn
obestämd grundform
filnamns
obestämd genitiv
filnamnet
bestämd grundform
filnamnets
bestämd genitiv

Plural

filnamn
obestämd grundform
filnamns
obestämd genitiv
filnamnen
bestämd grundform
filnamnens
bestämd genitiv

Filnamn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet filnamn

  1. Jokertecken (engelska: wildcard, egentligen skojare eller narr) används för att beteckna ett eller flera tecken, vilka som helst, i bland annat filnamn, reguljära uttryck och databassökningar. Detta gör att man kan få flera sökresultat samtidigt för liknande namn eller texter, eller att man kan hitta rätt även om man bara känner till delar av texten. (källa)
  2. Om ett filnamn innehåller snedstreck (tillåts i vissa operativsystem) så kan man skriva internetadressen %2F i stället. (källa)
  3. I MS-DOS och flera andra, liknande operativsystem får filnamn inte innehålla mellanslag. Också i unixliknande operativsystem, där de är tillåtna, undviks ofta mellanslag i filnamnen, då mellanslag används som separator av skalprogrammen. Understreck är däremot oproblematiskt i dessa system och används ofta istället. Filnamnen kan då vara av typen progradu_2017-03-12.tex (för en daterad version av gradun, skriven i tex-format). En annan lösning är att skriva ihop orden, såsom i "README" (Unix), "README.TXT" (DOS) eller "ReadMe.txt" (Windows). (källa)
  4. Den del av en webbadressen som uppfattas som sökstig, filnamn och parametrar ("/w/index.php?title=Datoroch action=edit") i exemplet ovan tolkas av webbservern och behöver alltså inte betyda någonting visst. Det är ändå praxis att tolka den på vissa sätt och det är en fördel om webbadresserna konstrueras så att både administratörer och besökare kan dra slutsatser om webbplatsens logiska struktur, möjligen också dess fysiska struktur, utgående från dem. (källa)
  5. Filnamn är namn på filer i en dators filsystem. Filen identifieras vanligen av en sökväg som anger den katalog där filen finns och det egentliga namnet, som i sin tur oftast består av en fritt valbar första del, en filändelse som anger filformat eller filtyp och i vissa system ett versionsnummer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.