Finnar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder finnar, varianter, uttal och böjningar av finnar

Finnar synonym, annat ord för finnar, vad betyder finnar, förklaring, uttal och böjningar av finnar.

Synonymer till finnar

Hur används ordet finnar

  1. Men oddsen för att det ska bli något av den här tjejen med finnar och rosafärgat hår, är inte särskilt goda. Hon är en medelmåtta i skolan och bor på "fel sida spåren" med en mamma (Laurie Metcalf) som jobbar dubbla skift som sjuksköterska och en snart arbetslös pappa (Tracy Letts). (källa)
  2. Femton finnar (trad.) 2:01. (källa)
  3. Gustav Vasa märkte under Dackeupproret vilket hot bönderna kunde utgöra, men även vilken militär potential som fanns att nyttja. De legoknektar som använts för att slå ned upproret hade kostat motsvarande ungefär fem års skatteinkomster för kronan, och det fanns en önskan att skapa ett billigare försvar. Genom att på frivillig basis rekrytera män ur de upproriska landskapen – flera hade själva deltagit i Dackes uppror – skapades en armé bestående av svenskar och finnar, främst ämnad att stoppa framtida uppror. Detta sågs i svensk historieskrivning under 1800-talet som Europas första värnpliktsbaserade här, men uttagningen skedde som sagt främst på frivillig grund. Dessa kallades årspennings- eller borglägersknektar, och bildade de första landskapsfänikorna. En del soldater och befäl försågs med en gård eller ett torp med vidhängande mark att bruka som del av lönen. Detta var grunden till det äldre indelningsverket, även om systemet aldrig dominerade som finansiering av militärernas utkomst. (källa)
  4. Kantele, estniska kannel, karelska kandeleh är ett triangelformat stränginstrument av cittratyp. Det är vanligt i östersjöfinsk folkmusik (bland ester, finnar, kareler osv). Instrumentet har fått status som Finlands och Karelska Republikens nationalinstrument. (källa)
  5. Kareler, eller karelare, är ett östersjöfinskt folk, vars traditionella hem är Karelen, till största delen bosatta i nuvarande Karelska republiken, Tverkarelen och Sankt Petersburgsområdet. Kulturellt och språkligt är de besläktade med finnar och vepser. Många av de etniska karelerna talar karelska. I skriftliga källor omnämns de under 11- och 12-hundratalet i norska texter och i de isländska sagorna. I Egil Skallagrimssons Saga beskrivs konflikter mellan kväner och kareler. Under sovjettiden diskriminerades den karelska befolkningen och höll på att helt assimileras i den sovjetiska kulturella likriktningen. Många kareler försvann spårlöst under Stalins styre. (källa)
  6. Svenskans konsonantgrupper kan ställa till problem för talare med annat modersmål, se bruten svenska. Till exempel skjuts en e-liknande vokal in av spansktalande före initiala konsonantgrupper i ord som (e)sko och (e)skola. Turkar och iranier ha en tendens att skjuta in e-, a- och u-liknande vokaler i konsonantgrupper, till exempel f(e)licka. Finnar brukar tappa konsonanter i initiala grupper, exempelvis (sk)riva. Det är även vanligt att personer som lär sig svenska realiserar konsonanter i grupper assimilerat, till exempel tonassimilation i ord som vänta (uttalas då som vända). (källa)
  7. I Lycksele, där merparten av de första nybyggarna var finnar, talade man också om finnstad. De olika befolkningsgrupperna hade olika byggnadsskick: i bondstaden och finnstaden fanns stugor och stallar, i lappstaden kåtor och bodar, i borgarstaden handelsbodar. (källa)
  8. En majoritet av världens människor är laktosintoleranta (i många asiatiska länder nära 100%), medan den inhemska befolkningen i Norden (finnar och samer undantagna) producerar ovanligt mycket av enzymet laktas. Andelen laktostoleranta i en population verkar vara proportionell mot längden tid som uppfödning av kreatur och mjölkdrickande har förekommit. Även många svenskar kan dock få ont i magen om de konsumerar stora mängder mjölk. Intaget av laktos överskrider då vad laktaset i matspjälkningssystemet klarar av. (källa)
  9. Sverigefinnar (finska: ruotsinsuomalaiset, eller ruosut) är en etnisk, till del finskspråkig, nationell minoritetsgrupp i Sverige. Finnar räknas som en av Sveriges officiella nationella minoriteter. Den finska som talas av sverigefinnar brukar ibland kallas för sverigefinska. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.