Flat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flat, varianter, uttal och böjningar av flat

Flat synonym, annat ord för flat, vad betyder flat, förklaring, uttal och böjningar av flat.

Synonymer till flat

Vad betyder och hur uttalas flat

Flat uttalas flat och är ett adjektiv; n. sing. obest. undviks, flata  utan upphöjningar el. fördjupningar, plan, slät  snopen, förlägen.

Ordformer av flat

Böjning (i positiv) flat en ~ + subst. flata den/det/de ~ + subst. flate den ~ + mask. subst. Komparation flatare en/ett/den/det/de ~ + subst. flatast är ~ flataste den/det/de ~ + subst.

Flat är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Flat på Engelska

  • flat - a flat plate, with the flat of one', s hand
  • weak, taken aback, flabbergasted

Hur används ordet flat

  1. Gamban skiljer sig från dagens fiol bland annat genom sin bredare greppbräda och sina starkt sluttande "axlar". Den har dessutom fler strängar, greppband, flat botten och oftast C-formade ljudhål. Namnet viola da gamba syftar på att gamban inte hölls under hakan, som dagens fioler, utan mellan benen, vaderna (italienska: gamba). Jämför med viola da braccio som hölls med armarna (italienska braccio = arm), ett namn som finns kvar i tyskans Bratsche för altfiol, varav norskans bratsj. (källa)
  2. Det finns dock ett flertal andra gångarter, såsom passgång och tölt som är vanligast hos Islandshästen. Men det finns även andra gångarter som är ovanligare och bara existerar hos några få raser t.ex. foxtrot hos Missouri fox trotter, Slowgait, Rack, Flat foot walk och Running walk. De hästraser som har fler eller andra gångarter än skritt, trav och galopp brukar kallas gångartshästar eller "gaited". För dessa arrangeras separata tävlingar och uppvisningar, oftast genom respektive rasorganisation. (källa)
  3. Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. En metod är att klämma den mellan tumme och pekfinger och sedan rulla flugan mellan fingrarna. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den. (källa)
  4. Höstflox är en flerårig ört som blir mellan 50–200 cm hög. Stjälkarna är klara eller något ludna på den övre delen. Bladen sitter motsatt, de övre paren dock mer eller mindre strödda. De är elliptiska till avlångt lansettlika eller avlångt äggrunda, de är mer eller mindre skaftlösa. Unga blad har håriga bladkanter. Blomställningen är stor, flat till pyramidformad med mycket korta kala till något ludna skaft. Foret har smala frikar. Kronan är lilarosa hos vilda plantor, 1,5–2,5 cm lång med 7–12 mm långa flikar. Ståndarknapparna är gräddvita, inneslutna i, eller något utskjutande ur pipen. (källa)
  5. Tänderna är av fyra typer: framtänder, hörntänder, premolarer och molarer. I överkäken saknas dock vanligen både framtänder och hörntänder. Framför kindtänderna finns en stor tandlucka. Framtänderna och de undre hörntänderna är nästan spadformiga, med skarpt skärande egg, och används i tillsammans med överkäkens broskartade valk för att klippa av de växter som betas. Överkäkens fram- och hörntänder är kägelformiga och på några få arter är hörntänderna utskjutande. Kindtänderna är sammansatta eller strecktecknade och har emaljveck och cement på tuggytan. När idisslarna tuggar förs underkäken växelvis åt båda sidorna, vilket möjliggörs genom att ledknapparnas yta är flat. (källa)
  6. Kaka är benämningen på för flera olika typer av bakverk. Det kan antingen syfta på ett matbröd med flat och rund form. Alternativt, och i modernt språk vanligare, att det syftar på ett sött, ofta fettrikt bakverk. Exempelvis finns småkakor och mjuka kakor. Sådana kakor serveras ofta tillsammans med saft, kaffe eller te. (källa)
  7. Kandelaberns delar var foten, vanligen bildad av tre djurfötter (ofta lejontassar), det långa skaftet, vilket i de flesta fall var räfflat, samt krönet, upptill format som en flat skål. Under den romerska kejsartiden tillverkades mycket konstfulla lyxkandelabrar av ädla metaller i form av akantusstånd, murgröneomlindade stammar med blomkalkar eller vaser överst, karyatidfigurer m.m. Ofta lät man pelarskaftet dela sig till armar, från vilka lampor hängde ned i fina kedjor. Ett sådant ljusställ kallades hos romarna lychnuchus (av grekiskans lychnuchos, "ljusstake"). Tempel, palats och offentliga bad pryddes rikligt med kandelabrar. (källa)
  8. Kastrullen är cylinderformad, det vill säga den har flat botten och lodräta kanter samt ett eller flera handtag. Den idag mest vanliga handtagsvarianten är en pinne som går vågrätt ut ur kärlet, vanligen är denna typ av handtag omgiven av plast för att isolera mot värmen. En annan variant av handtag är öron som sitter på var sin sida av kärlet. Vissa anser att skillnaden mellan en kastrull och en gryta är att det är en kastrull om den har en pinne som handtag, en gryta om den har öron, men denna åtskillnad är inte vedertagen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.