Flusspat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flusspat, varianter, uttal och böjningar av flusspat

Flusspat synonym, annat ord för flusspat, vad betyder flusspat, förklaring, uttal och böjningar av flusspat.

Vad betyder och hur uttalas flusspat

Flusspat uttalas flusspat uppdelas fluss|spat och är ett substantiv.

Ordformer av flusspat

Singular

flusspat
obestämd grundform
flusspats
obestämd genitiv
flusspaten
bestämd grundform
flusspatens
bestämd genitiv

Flusspat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet flusspat

  1. Materials förmåga att lysa vid svag uppvärmning, men inte vid fortsatt upphettning. Exempelvis diamant och flusspat och keramik. (källa)
  2. Glasets karaktär beror av att ljusstrålar reflekteras oregelbundet och bryts vilket ger glaset dess mjölkaktiga utseende. Denna verkan kan erhållas med olika ämnen som t.ex. kalciumfosfat, arseniktrioxid, antimontrioxid, titansyreanhydrid, zirkoniumoxid, flusspat, kryolit m. Glaset har ibland benämnts efter grumlingsmedlet som t.ex. benglas, kryolitglas, spatglas m. (källa)
  3. Mineralet flusspat (även kallat fluorit), vilket huvudsakligen består av kalciumfluorid, nämndes år 1530 av Georgius Agricola för sin användning som fluss. Fluss används för att främja sammansmältning av metaller eller mineraler. Namnet fluor kan härledas därifrån då "fluere" på latin betyder "att flöda". År 1670 upptäckte Henrich Schwanhard att glas etsas vid kontakt med flusspat som hade behandlats med en syra. Carl Wilhelm Scheele, och senare andra forskare såsom Humphry Davy, Caroline Menard, Gay-Lussac, Antoine Lavoisier och Louis Jacques Thénard, har alla experimenterat med fluorvätesyra, som lätt framställdes genom att behandla fluorit med koncentrerad svavelsyra. (källa)
  4. Fluorit eller flusspat är ett mineral som innehåller kalciumfluorid (CaF2). Det har inte varit så populärt som ädelsten då den är för mjuk och inte har tillräckligt bra ljusbrytning. Idag är tillgången desto större i olika stenaffärer framförallt med anknytning till kristallhealing. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.