Fly Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fly, varianter, uttal och böjningar av fly

Fly synonym, annat ord för fly, vad betyder fly, förklaring, uttal och böjningar av fly.

Synonymer till fly

Vad betyder och hur uttalas fly

Fly uttalas fly ad och är ett verb.

Fly betyder:

Ordformer av fly

Ordform(er) fly adverb

Andra språk

Fly på Engelska

  • flee - they fled, flee from captivity, flee from reality

Hur används ordet fly

  1. Filmens huvudperson är grisen Babe, som skildes från sin mamma och sina syskon när han var en liten kulting. Historien börjar med att bonden Hoggett vinner grisen Babe i en "gissa vikten på grisen-tävling" och tar hem honom till sin gård. På bonden Hoggetts bondgård bor den kloka vallhunden Fly, den snattrande ankan Ferdinand, den gamla tackan Maa och en trio med sjungande möss. Alla har sina förutbestämda uppgifter fram tills Babe dyker upp och vänder upp och ner på gården. (källa)
  2. Vaktkapten Phoebus de Châteaupers är tillbaka i Paris och träffar den vackra, romska flickan Esmeralda. Han hjälper henne att fly när hon blir anklagad för stöld av några vakter. Senare, under festivalen, blir Quasimodo utsedd till Alla tokars kung då han smugit ut från kyrkan. Några vakter börjar kasta tomater på honom och han blir misshandlad och förödmjukad av folkmassan (Phoebus tycker det verkar hemskt och ber att få stoppa misshandeln, men Frollo säger att Quasimodo behöver lära sig en läxa) tills Esmeralda kliver upp och försvarar honom och skäller på samma gång ut Frollo ordentligt för att han vägrar hjälpa till. (källa)
  3. Historiens centrum är gården och mamman. Mammans djupt rotade religiösa tro och sadistiska mentalitet har förstört barnen under deras uppväxt. Laila drömmer om att fly, komma bort, minns hur Rolf lyckades fly, och har självmordstankar. I Rolf ser Laila något av sin döde pappa, som hon älskade mycket, som hon saknar starkt, och som hon aldrig tilläts sörja ordentligt av modern. Jimmy, som i tonåren utnyttjade Laila sexuellt och gjorde henne gravid, är mammans gunstling för att han skött gårdens ekonomi så väl, och mamman skyller hans övergrepp på systern och Lailas graviditet och abort på Lailas, påstådda, syndfullhet. Rolf, som varit nykter under en längre tid, börjar dricka igen för att klara av att möta familjen och kommer till gården berusad. Och under tiden är Alex omedveten om det mesta förutom sig själv. När Jimmy kommer hem till gården, med Rolf, urartar alla spänningar som grott under alla år, och mötet blir katastrofalt. (källa)
  4. 1574–1576: Inbördeskrig utbryter en femte gång då de protestantiska ledarna Henrik I av Condé och Henrik av Navarra lyckas fly från sina övervakade bostäder där vistats sedan Bartolomeimassakern. Efter slaget vid Dormans 10 oktober 1575 avslutas kriget ännu en gång med ediktet i Beaulieu 6 maj 1576 som tillerkänner protestanterna större rättigheter. (källa)
  5. Bönderna beslöt att, fördelade i skilda skaror, bryta in i södra Finland. Huvudstyrkan under befäl av Jacob Ilkka trängde fram till Birkala socken i nordöstra Satakunta, men blev den 31 december 1596 slagen vid Nokia gård. Fleming erbjöd försoning om Ilkka utlämnades. Ilkka hann dock fly, men blev några dagar in på 1597 tillfångatagen av bönderna och avrättad vid Storkyro kyrka av fogden Abraham Melkiorsson. Överenskommelsen mellan Fleming och bönderna gick om intet, och bönderna började fly. Troligen höggs några hundra bönder ned av trupperna. Plundring av gårdarna i övre Satakunda följde. (källa)
  6. När den första flugan kom till är man oense om. Man vet bestämt att så kallat dapping-fiske förekommit långt före fiske med konstgjorda flugor. År 1496 utkom den första boken om flugfiske skriven av Juliana Berners, och i denna finns konstgjorda flugor kommit till användning. I boken The Compleat Angler skriven av Izaak Walton utgiven 1653 nämns torrfluga Oak Fly. De första flugor som användes var troligtvis olika typer av våtflugor. Streamer kan häräknas som en underklass till våtflugan. Den klassiska våtflugan (till exempel March Brown med stjärt, en dubbad kropp, ett falskt hackel och en vinge av fjäder) tillkom under första hälften av 1800-talet. Frederic Halford anses tillsammans med George Selwyn Marryat av många som det moderna torrflugfiskets fader. De gav 1886 ut boken Floating Flies and How to Dress Them. Det var inte dessa herrar som uppfann torrflugan, deras bidrag var däremot att de utvecklade flugtypen och framför allt tekniken med uppströms torrflugfiske. Nymffiskets fader var en annan engelsman vid namn George Edward MacKenzie Skues. I hans bok "minor tactics of the chalk stream" från 1910 beskriver han flugfiske med imitationer av sländornas nymfer. Skues nymfer imiterade nymfer strax under vattenytan på väg att kläckas. Ytterligare en engelsman vars namn bör nämnas i nymfsammanhang är Frank Sawyer som utvecklade fisket med, och den sjunkande nymfen. (källa)
  7. Hoffa blir snart avslöjad av sin fru och han lovar att rånen är ett avslutat kapitel. Hamid och Niklas väljer dock att säga upp sig från firman för att sedan göra ett sista rån och fly landet. Hoffa misslyckas med att övertala dem att det är fel väg och väljer då istället att vara med och delta i rånet. När de rånar en värdetransport på Boch W:s parkering startas ett massivt polispådrag för att få fast dem. Hoffa, Hamid och Niklas parkerar flyktbilen vid en container som de gömmer sig i medan de väntar på hjälp av Hoffas fru. Flyktbilen upptäcks dock snart och samtidigt begår Niklas självmord genom att skjuta sig i huvudet. Gängets gömställe blir då avslöjat och Hoffa grips av piketen. Hamid lyckas fly men grips en stund senare av polis. Hoffa döms till fängelse i åtta år och ska avtjäna sitt straff på Hall-anstalten, utan Hamid. (källa)
  8. Flertalet husdjur ärädda för fyrverkerier och framförallt dess ljud. Skott/knall-träning är vanligt förekommande och det rekommenderas för djurets bästa då smällar/knallar förekommer i andra situationer. Detta hjälper dock långt ifrån alla. Det finns "kramande" täcken, sk "Thundershirt" som kan hjälpa djuret att må mindre dåligt, det behöver dock tränas in i veckor, i lugn och ro, innan t.ex. nyår när man vet att det kommer smälla. Man kan göra ett eget genom att sätta på djuret en t-shirt och linda den relativt hårt med ett bandage runt kroppen. Djuren kan dö av organsvikt men även om de inte avlider skadas deras hälsa till följd av stressen . De kan dö/skadas svårt av att fly i vild panik och därmed inte tänka på var de hamnar. Detta gäller såväl tamdjur som t.ex. hästar, hundar, katter som våra vilda djur. Gå aldrig ut med ett djur okopplat ens i trädgården under nyårshelgen - ett djur som aldrig tidigare visat rädsla kan överraskas och fly för sitt liv. (källa)
  9. Fly som en stein (2003) (med Hege Rimestad). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.