Smita Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smita, varianter, uttal och böjningar av smita

Smita synonym, annat ord för smita, vad betyder smita, förklaring, uttal och böjningar av smita.

Synonymer till smita

Andra språk

Smita på Engelska

  • run away, make off, shirk, evade, dodge, leave - slip away, the boys slipped out of the back door, shirk responsibility

Hur används ordet smita

  1. Bondpermis, bondpermission, är ett "lumpenuttryck" för att olovligen ta ledigt och smita från militärtjänstgöring eller utan tillåtelse lämna förläggningen för något privat ärende. På anstaltslang lär det betyda att vara på rymmen. (källa)
  2. Ofta används uttrycket om situationer då en person åker med kollektivtrafik, exempelvis buss, tåg eller tunnelbana, utan giltig biljett. Inom kollektivtrafiken benämns detta ofta "tjuvåkning" eller "fuskåkning". Plankning för att slippa betala en färdbiljett är ett brott mot svensk lag och det finns två olika rubriceringar. För den som visar legitimationshandling och skriver på ett erkännande räknas det som avtalsbrott och man får en räkning på en tilläggsavgift. Den som inte har eller vägrar visa legitimationshandling misstänks för att försöka smita från avgiften. Det räknas som bedrägligt beteende som kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Eftersom brottet kan ge fängelse så kan gärningsmannen bli envarsgripen. Enligt praxis krävs inte att den som gör ett envarsgripande till fullo har utrett den gripnes skuld till brottet, men ingripandet kan inte ske utan någon konkret indikation på att det är just denna personen som begått brottet. För att den misstänkte ska släppas krävs identifiering via legitimationshandling. Den som inte innehar det kvarhålls av polis tills identifiering skett, normalt på polisstation, trots att det enligt svensk lag inte uttryckligen krävs innehav av legitimationshandling. I många andra länder är det ett brott att inte inneha legitimationshandling. (källa)
  3. Poliskontroll innebär att polisen stoppar ett fordon för att kontrollera om till exempel föraren är nykter eller om bältet används under färden. I de flesta länder är det förbjudet att som förare försöka smita undan poliskontrollen. Kontrollen kan även innefatta en "Flygande Besiktning". Dessa finns för att se till att alla fordon ute på vägarna är i körbart och lagligt skick. (källa)
  4. Smita är ett släkte av insekter. Smita ingår i familjen dvärgstritar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.