Sticka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sticka, varianter, uttal och böjningar av sticka

Sticka synonym, annat ord för sticka, vad betyder sticka, förklaring, uttal och böjningar av sticka.

Synonymer till sticka

Hittade 2 varianter av ordet sticka:

Vad betyder och hur uttalas sticka

Sticka uttalas sticka och är ett substantiv -n stickor.

Ordformer av sticka

Singular

sticka
obestämd grundform
stickas
obestämd genitiv
stickan
bestämd grundform
stickans
bestämd genitiv

Plural

stickor
obestämd grundform
stickors
obestämd genitiv
stickorna
bestämd grundform
stickornas
bestämd genitiv

Sticka1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas sticka

Sticka uttalas sticka och är ett verb stack, stuckit, stucken stucket stuckna, pres. sticker.

Sticka betyder:

Ordformer av sticka

Aktiv

sticka
infinitiv
sticker
presens
stack
preteritum
stuckit
supinum
stickande
presens particip
stick
imperativ

Passiv

stickas
infinitiv
sticks
presens
stacks
preteritum
stuckits
supinum

Perfekt particip

stucken en
~ + subst.
stucket ett
~ + subst.
stuckna den/det/de
~ + subst.
stuckne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

stickes
presens

Sticka2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Sticka på Engelska

 • splinter - matchstick, get a splinter in one', s finger
 • knitting needle - circular knitting needle, knitting needle
 • knit - knit a cap
 • prick, sting - the wasp stung me, she pricked her finger with the needle
 • put, stick - stick one', s head through the window, she stuck (put) her hand into her pocket
 • be off, leave - she shirked her responsibilities entirely

Hur används ordet sticka

 1. Getingar (Vespidae) är en familj i underordningen midjesteklar (Apocrita). Familjen omfattar omkring 4000 arter, till exempel vanlig geting. Getingar har två par vingar och svartgul- till svartrödrandig bakkropp. Det är bara honor som har gadd. Gadden saknar hullingar och lossnar inte då den sticker varför den kan sticka flera gånger. Getingar lever främst av frukt och nektar men matar sina larver med tuggad animaliskt protein. Getingarna förekommer över nästan hela världen, dock inte vid polerna och det finns både sociala och ensamlevande arter. (källa)
 2. därav kopparstick (jämför strumpstickor, stickat klädesplagg, "sticka i fingret" samt pärlstickat = textil med pärlor fästa medelst sticka eller nål). (källa)
 3. Grävmaskiner består av en undervagn, överdel samt aggregatdel. Överdelen har en motor- och hyttdel som fritt kan roteras i förhållande till undervagnen. Själva grävarbetet utförs med grävaggregatet som är uppbyggd av två fasta länkar, bom respektive sticka/skaft, som manövreras med hydraulik som ännu fram till i början på 1960-talet manövrerades av stålvajrar och vinschar som drog upp skopan. Den senare typen benämndes "Lingrävare". På riktigt stora grävmaskiner kan stålwire fortfarande förekomma. På senare tid har så kallad "trippelbom", "knäckbom" eller "citybom" kommit till användning, där en extra, hydrauliskt manövrerad led lagts in där "monobommen" är böjd. Istället för skopor kan även andra typer av redskap, som till exempel tjälkrok, asfaltskärare, grip, eller pallgafflar anslutas till redskapsfästet som vanligtvis (på maskiner upp till cirka 50 tons totalvikt) är hydrauliskt reglerat. Under de senaste tio åren har förekomsten av eftermonterade skördaraggregat (se Skogsmaskin) på grävmaskiner ökat markant, detta som ett bra komplement vintertid då vanliga grävarbeten ofta står still. En annan bidragande orsak är att en sådan maskin är billigare än en komplett skördare. Grävmaskinen används som markberedare där marken kräver att den bereds med grävmaskin, detta kan bero på flera olika orsaker: vattenrik mark, område med risk för uppfrysnig av plantor, eller när man har gjort andra ingrepp i skogen med grävmaskin som stubbrytning och dikesrensning på kallytor. (källa)
 4. Havsmusen växer långsamt och kan bli minst 40 år gammal. På ryggen finns en rörlig, hullingförsedd gifttagg. Uppgifter finns att giftet är så starkt att det i några fall ska ha dödat fiskare, som råkat sticka sig på gifttaggen. Havsmusen är ett nattaktivt djur som sover på dagen. Om man dagtid närmar sig den försiktigt kan man lyfta en havsmus med händerna, innan den simmar iväg. Den är en stimfisk och stimmen är ofta köns- och storleksuppdelade. (källa)
 5. En hoplit bar harnesk, hjälm och benskydd tillverkat av brons samt en stor sköld, i trä med förstärkningar av brons (kallad aspis/hoplon). Deras beväpning var framför allt spjut avsedda för att sticka motståndaren med. Utrustningen varierade dock kraftigt mellan de olika soldaterna, vissa hade endast råd med läderpansar. De viktigaste delarna av utrustningen var spjutet och skölden, dessa var ju stöttestenarna i falangformationen. (källa)
 6. Hästsport och ridsport har existerat ända sedan hästen tämjdes i Mellanöstern för 6 000-7 000 år sedan. I främre orienten och Indien hade man bland annat utvecklat ryttarlekar som liknar vår dags gymkhana. Även kapplöpningar och en enkel variant av hästpolo hade utvecklats i detta område. I norra orienten, mot ryska gränsen spelades många olika ryttarlekar där man bland annat skulle riva tält eller sticka vildsvin med svärd eller lansar. (källa)
 7. Illern är mycket mindre revirhävdande än andra mårddjur. Det är vanligt att individer av samma kön lever i samma område. Liksom andra mårddjur är illern polygam. Dräktigheten inträffar direkt efter parningen. De fem till tio ungarna föds vanligen under tidig sommar och blir självständiga när de är två till tre månader gamla. Illern äter små gnagare, fåglar, groddjur och kräldjur. Det förekommer att den förlamar sitt byte genom att sticka in tänderna i dess hjärna, för att kunna förvara det i sin håla så att det kan ätas senare. (källa)
 8. Fjärde avljudsklassen: hinna → hinn, sticka → stick. (källa)
 9. De flesta kartongerna kan lagras som platta paket, som vid användning reses. Diverse listiga konstruktioner finns för att en rest kartong ska hålla ihop utan att falla samman. På större kartonger finns det ibland på sidorna utstansade, avlånga hål, lagom stora för att sticka in händerna i, när kartongen ska lyftas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.