Fläka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fläka, varianter, uttal och böjningar av fläka

Fläka synonym, annat ord för fläka, vad betyder fläka, förklaring, uttal och böjningar av fläka.

Vad betyder och hur uttalas fläka

Fläka uttalas fläka och är ett verb fläkte.

Fläka betyder:

Ordformer av fläka

Aktiv

fläka
infinitiv
fläker
presens
fläkte
preteritum
fläkt
supinum
fläkande
presens particip
fläk
imperativ

Passiv

fläkas
infinitiv
fläks
presens
fläktes
preteritum
fläkts
supinum

Perfekt particip

fläkt en
~ + subst.
fläkt ett
~ + subst.
fläkta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

fläkes
presens

Fläka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet fläka

  1. I likhet med en hovdam skulle hon enbart utföra uppgifter som även hennes arbetsgivare skulle ha kunnat utföra, men valde att inte göra. Det kunde handla om att hjälpa henne att agera värdinna vid mottagningar, fläkta henne med solfjäder, utföra hennes sömnadsarbeten, ge order till tjänarna och närvara vid tillfällen när det skulle ha ansetts opassande för en kvinna att inte ha en annan kvinna närvarande – som vid umgänge med män och där endast en kvinna av samma klass räknades. (källa)
  2. Kipper, sill som fläkts i ryggen, rensats och lagts i saltlake för att sedan kallrökas. Ursprungligen en benämning på filéad kallrökt lax. (källa)
  3. En kylare är en värmeväxlare som används till att kyla ner förbränningsmotorer med vätskeburen kylning. En pump på motorn pumpar vatten genom en kylare, där fartvinden kyler vattnet, som sedan strömmar tillbaka till motorn. Vid tillfällen då fordonet står still, används en fläkt för att skapa ett luftflöde. Kylare tillverkas ofta av koppar eller aluminium. (källa)
  4. Mindre förbränningsmotorer i mopeder, gräsklippare m kyls vanligen bara med hjälp av kylflänsar. För en bilmotor krävs det att luften forceras förbi kylflänsarna med hjälp av en fläkt. Luften är ett sämre kylmedium än vatten, men å andra sidan finns det möjlighet att tillföra stora mängder luft utifrån och blåsa ut den varma luften. Problemet i kalla klimat är att återvinna värme för att värma upp kupén, men det finns tekniska lösningar som att låta ventilationsluften passera en värmekammare som sitter runt avgasrören. Många bilar med luftkyld motor har också en bensindriven tillskottsvärmare. I kallt väder tar det också längre tid för en luftkyld motor att bli varm, eftersom man inte har någon termostat som stänger av kylning. Däremot kan kylfläkten regleras av en sådan. Ofta finns en oljekylare som kan hjälpa till att kyla motorn. (källa)
  5. Harmonium eller tramporgel är ett tangentinstrument av orgeltyp, ett fritungeinstrument tillhörande aerofonerna. Andra vanliga namn i Sverige är kammarorgel och orgelharmonium. Liksom i munspelet och i dragspelet bildas tonerna av frisvängande (genomslående) metalltungor, en per ton och stämma, monterade i hål där de har plats att svänga och som sätts i rörelse av en luftström. Luften pumpas fram av antingen bälgar eller en elektrisk fläkt. De flesta harmonier i Norden har bälgar som bygger upp undertryck, men det finns också sådana vars bälgar bygger upp övertryck. (källa)
  6. Enligt folkrätten är projektiler som innehåller sprängladdning eller på annat sätt är avsedda att splittras vid träff förbjudna i handeldvapen i krigstid. Svenska polisen använder en expanderande projektil i sina tjänstevapen då de inte lyder under dessa bestämmelser. Detta är för att minska risken för överpenetration och skada på tredje part. Vid jakt är det däremot lag på att kulan skall expandera i kroppen. Det åstadkoms genom att mantelspetsen på kulan är öppen och fläks upp vid träff. (källa)
  7. Spillångan skall inte förväxlas med andra torkade fiskprodukter som den norska klippfisken och torrfisken. Klippfisken fläks ut på ett liknande sätt som spillångan men torkas efter saltning på ett plant underlag, traditionellt på klippor eller bergshällar. Den går också under namnet kabeljo. Fisk som skulle bli torrfisk delades i två halvor, som bara hängde samman vid stjärten, och torkades hängande utomhus, men utan att spilas. Båda dessa produkter framställdes i första hand av torsk, som fångades vid Lofoten under leksäsongen från februari till april. (källa)
  8. Kremering, likbränning eller eldbegängelse, är ett alternativ till jordbegravning. Drygt 60% av kroppen består av vatten, runt 33% av olika organiska ämnen och cirka 6% av mineralämnen. Själva kistan, som också förbränns under kremeringen, består till största delen av organiska ämnen men innehåller även mineraliska ämnen (askämnen). Det som är organiskt, övergår först till flytande form och sedan till heta gaser. Till gaserna tillförs syre (vanlig luft som innehåller 20,9% syre) via en fläkt, för att få en effektiv förbränning med eld. De organiska ämnena oxideras genom förbränningen och avgår som avgaser. Det som återstår i fast form efter processens slut är de mineraliska ämnena, rörande främst från skelettet. De har genomgått en termodynamisk process kallad kalcinering,. där skelett och andra mineralämnen (askämnena) som finns i kistans trä kalcineras. I Sverige kallas detta stoft för aska, vilket vissa anser är missvisande. Först efter att den så kallade askan malts ner till ett slags sand med max 2,5 mm kornstorlek, med hjälp av en askberedare, är det möjligt att strö den för vinden eller lägga den i en urna. Den kemiska termen för kvarlevorna är calcine (kalciumaska). (källa)
  9. En kupévärmare är ett elektriskt element med en fläkt, avsedd att förvärma passagerarutrymmet i ett stillastående fordon. Den drivs av 230V nätspänning. Ofta delar den anslutning med en elektrisk motorvärmare. En värmare av detta slag utgör en stor brandrisk och måste därför placeras på rätt sätt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.