Folkkyrkotanke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkkyrkotanke, varianter, uttal och böjningar av folkkyrkotanke

Folkkyrkotanke synonym, annat ord för folkkyrkotanke, vad betyder folkkyrkotanke, förklaring, uttal och böjningar av folkkyrkotanke.

Vad betyder och hur uttalas folkkyrkotanke

Folkkyrkotanke uttalas folk|kyrko|tanke och är ett substantiv.

Ordformer av folkkyrkotanke

Singular

folkkyrkotanke
obestämd grundform
folkkyrkotankes
obestämd genitiv
folkkyrkotanken
bestämd grundform
folkkyrkotankens
bestämd genitiv

Plural

folkkyrkotankar
obestämd grundform
folkkyrkotankars
obestämd genitiv
folkkyrkotankarna
bestämd grundform
folkkyrkotankarnas
bestämd genitiv

Folkkyrkotanke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkkyrkotanke

  1. Svenska kyrkans värdegrund kallas ofta "folkkyrklig". Folkkyrkotanken härrör från 1880-talets Tyskland, och fick ett särskilt genomslag hos socialdemokraterna.
  2. Det var först professorn Olof Holmström som utifrån sin forskning och undervisning i praktisk teologi och sin verksamhet i föreningen Kyrkans vänner kom att utarbeta en folkkyrkoteologi och ett praktiskt kyrkoprogram i Sverige. Detta fick ett stort genomslag i församlingslivet i Svenska kyrkan åtminstone fram till mitten av 1920-talet. Senare kom biskopen Einar Billing att formulera en visionär folkkyrkotanke som åtminstone på ett retoriskt plan fick ett mer allmänt genomslag från 1930-talet. Det blev senare ett alternativ till statskyrkotanken i socialdemokraten Arthur Engbergs regi. Även kyrkomän som Billing och andra folkkyrkoförespråkare som Manfred Björkquist inom Ungkyrkorörelsen, var emot en elitistisk styrning av kyrkan, och ansåg att endast Gud skulle vara överställd i folkets kyrka. Folkkyrkotanken blev sedermera den värdegrund som Svenska kyrkan antog. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.