Folklek Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folklek, varianter, uttal och böjningar av folklek

Folklek synonym, annat ord för folklek, vad betyder folklek, förklaring, uttal och böjningar av folklek.

Vad betyder och hur uttalas folklek

Folklek uttalas folk|lek och är ett substantiv.

Ordformer av folklek

Singular

folklek
obestämd grundform
folkleks
obestämd genitiv
folkleken
bestämd grundform
folklekens
bestämd genitiv

Plural

folklekar
obestämd grundform
folklekars
obestämd genitiv
folklekarna
bestämd grundform
folklekarnas
bestämd genitiv

Folklek är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folklek

  1. Den ursprungliga texten till Du gamla, du fria skrevs 1844 av folkminnesforskaren Richard Dybeck till en folkmelodi som han upptecknat i sin hembygd i Odensvi i Västmanland. Han var nyligen hemkommen från en vistelse i Idre i Dalarna, där han tros ha inspirerats av fjället Städjan. Sången framfördes första gången vid en Aftonunderhållning med nordisk folkmusik som han höll den 18 november 1844 i det Kirsteinska huset i Stockholm. Själv menade Dybeck att "de högst medelmåttiga orden" hade tillfällighetskaraktär och inte var avsedda att spridas vidare. Sedan texten (till Dybecks förargelse) hade fått spridning genom Ahlströms och Bomans sångbok Valda svenska folksånger, folkdansar och folklekar år 1845, lät han dock själv publicera den, och i över femton års tid därefter sjöngs sången som avslutningsnummer vid Dybecks musikaliska aftonunderhållningar och trycktes i programmen till dessa. (källa)
  2. Vi äro musikanter är en sång som ofta används vid dans kring julgran och midsommarstång. En tidig uppteckning av sången finns i Folklekar från Västergötland (1908–1934), utgiven av Sven Lampa. Det är en så kallad härmningssång, där man kan utföra rörelser till, i detta fall genom att ställa sig i den position som används då de i texten omnämnda musikinstrumenten nämns. (källa)
  3. Julens önskesångbok, 1997, under rubriken "Tjugondag Knut dansar julen ut", angiven som "Folklek". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.