Folkskola Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkskola, varianter, uttal och böjningar av folkskola

Folkskola synonym, annat ord för folkskola, vad betyder folkskola, förklaring, uttal och böjningar av folkskola.

Vad betyder och hur uttalas folkskola

Folkskola uttalas folk|skola och är ett substantiv.

Folkskola betyder:

Ordformer av folkskola

Singular

folkskola
obestämd grundform
folkskolas
obestämd genitiv
folkskolan
bestämd grundform
folkskolans
bestämd genitiv

Plural

folkskolor
obestämd grundform
folkskolors
obestämd genitiv
folkskolorna
bestämd grundform
folkskolornas
bestämd genitiv

Folkskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkskola

  1. I bland annat Finland och Sverige skiljer sig grundskolan från den tidigare folkskolan genom att den är en enhetsskola, som strävar efter att ge alla elever lika möjligheter till fortsatt utbildning. Innan grundskolereformerna ersatte läroverk folkskolans högsta klasser för de elever som siktade på en högre utbildning. (källa)
  2. Före införandet av skolplikt och allmän folkskola utbildades de flesta barn och ungdomar i hemmiljö av föräldrar eller andra nära anhöriga. För en liten elit bedrevs hemundervisning med hjälp av privatlärare. När allmän skola infördes i västvärlden (i Sverige 1842) minskade hemundervisningens betydelse successivt. (källa)
  3. Läroverken i Finland (finska oppikoulu) fungerade fram till grundskolereformen under 1970-talet som en fortsättning på folkskolan och istället för dess högsta klasser. Det finländska läroverket, tidigare även kallad lärdomsskola, var en högre läroanstalt. Genom åren har ett flertal olika skoltyper betecknats som läroverk. De flesta har haft 8-9 årskurser och har lett till studentexamen. Läroverk har utgjorts av både samskolor och skilda pojk- och flickskolor. De fullständiga läroverk som har upprätthållits av staten har kallats lyceer. (källa)
  4. Det svenska läsåret är anpassat efter det gamla svenska bondesamhället, eftersom Sverige införde folkskola 1842. Skolan tog ledigt under den tid barnen främst behövdes i jordbruket. Det har föreslagits i riksdagen att ett treterminssystem som finns i en del länder borde införas i Sverige. (källa)
  5. Det fanns sexårig, femårig, fyraårig samt treårig realskola. Man sökte till femårig realskola från fjärde klass i folkskolan och till fyraårig eller treårig realskola från sjätte klass i folkskolan. Den kommunala praktiska realskolan byggde på sexårig folkskola. Till den sexåriga realskolan kunde man gå direkt efter småskolan. (källa)
  6. I Sverige infördes folkskola 1842, och den svenska skolstartsåldern kom snart att sättas till sju. Den kunde dock sänkas till sex om barnen ansågs väldigt duktiga för sin ålder. Barn som ansågs ha svårt att sitta still däremot, kunde få vänta ett år och börja vid åtta. Den 1 juli 1991 beslutade Sveriges regering att i framtiden ändrade på detta, och flexibel skolstart infördes där föräldrarna valde sex eller sju års ålder, med en övergångsperiod som avslutats 1997. (källa)
  7. 1936 togs beslut om att staten skulle ta över ansvaret för skyddshemmen. Det inleddes 1938, men kom att vara genomfört först genom 1946 års reform då benämningen ungdomsvårdsskolor infördes för de tidigare skyddshemmen. Samtidigt beslutades att skyddshemmen skulle omfatta en sjuårig folkskola följd av en ettårig fortsättningsskola, som kunde vara yrkesinriktad eller allmän. Till följd av detta inrättades verkstäder och yrkeslärare anställdes. (källa)
  8. Strax söder om kyrkan finns Vikas två äldsta skolbyggnader med tillhörande uthuslänga. Den äldsta skolbyggnaden, som är från 1700-talet och tillbyggd på tidigt 1800-tal och på 1960–80-talet, är idag sockenstuga (församlingshem). Den "nyare", byggd 1889 och med texten FOLKSKOLA på fasaden, är idag ett privatägt bostadshus. Den, liksom uthuslängan, har renoverats till ett utseende liknande det ursprungliga. Skolorna ersattes under 1960-talet av den nya Vikaskolan. (källa)
  9. Folkskola är en typ av grundskola som funnits i vissa länder. Den har varit den elementära och allmänna skolan, som gett baskunskaper i olika ämnen, i motsats till tidigare skolformer, som i allmänhet var förbehållna eliten och enstaka frielever. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.